It'ers verdienen goed maar voelen zich slecht

De salarissen van informatici blijven groeien, maar ze worden er niet vrolijker door.. Dat zegt Meta Group in een nieuwe studie.

Crisis of niet, uit het jaarlijkse salarisrapport van de Meta Group blijkt dat de salarissen van it'ers blijven stijgen met gemiddeld 5 procent per jaar. Sommigen krijgen zelfs dubbel zo veel, met name de it'ers met veelgevraagde vaardigheden als web en netwerk design.
 
Volgens Maria Schafer, programma directeur van Meta Group's Human Capital Management Service en auteur van het jaarlijkse onderzoeksrapport, blijven de lonen van it'ers dit jaar verder stijgen, "in sommige gevallen ten nadele van de niet-it'ers in het bedrijf." Toch stemt dat de informatici onder ons niet vrolijk, zo blijkt uit het onderzoeksrapport.
 
Ruim 70 procent van de ondervraagden beschouwtburnout als een ernstig probleem in hun organisatie. Die zwaarmoedigheid is volgens Meta Group te wijten aan factoren als ontslagronden, kostenbesparingen en de daaruit voortvloeiende langere werkdagen en bijkomende verantwoordelijkheden.
 
Het rapport van Meta is gebaseerd op de praktijken in meer dan 650 grote en middelgrote bedrijven in 14 verschillende bedrijfssectoren en 40 landen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Floris,
grappig zo'n vraag, of je wel je brood kunt verdienen met IT. Een paar jaar geleden werd daar heel anders over gedacht, zoals je weet.
2 opmerkingen
- Toen ik met mijn studie informatica begon (in 1994) was het ook geen beste tijd. Toen ik in 98 afstudeerde lagen de banen daarentegen voor het oprapen: het fluctueert!
- Ik kan de toekomst niet voorspellen, maar ik denk dat het over een poosje wel weer aantrekt. Aan het eind van de jaren 90 is men doorgeslagen en IT over gaan waarderen, en mensen die helemaal niets konden verdienden verdienden veel te veel. Tja, dan gaat het goed mis, zeker als economie minder gaat. Ik hoop dat deze hype tijd niet meer terugkeerd.
Als ik jou was zou ik gewoon doorgaan wanneer je het leuk vindt, in de toekomst kun je toch niet kijken.
Albert

In de IT wordt nog steeds een goede boterham verdiend. Wel is het zo dat de rook rond ICT is opgetrokken en ICT geen 'Magie' meer is (hoop dat notarissen en advocaten hierna volgen).
Floris aangezien je pas 2ejaars ben denk ik niet dat je je zorgen hoeft te maken, er vanuitgaande dat je nog twee jaar moet studeren. Tevens is het zo dat werkgevers jaarlijks graag de dure jongens willen vervangen
door frisse afgestudeerden.

En ik moet nog beginnen met werken, ben nu nog ICT student 2de jaars.
Is het nu werkelijk zo dat de sector instort, moet ik al gaan kijken naar een tweede opleiding.
want als ik klaar ben met deze opleiding wil ik wel een normaal (goed onderhoudbaar) leven

Dit onderzoek is mijns inziens niet representatief. Gezien het aantal ontslagen en de bevriezing van salrissen bij de gemiddelde IT-onderneming is het onmogelijk dat men er gemiddeld 5% op vooruit is gegaan.
In het algemeen zie ik ook een gevaarlijke trend van bezuinigen en bezuinigen en het volkomen ontkennen van het nut van IT in een onderneming.
Ondertussen wordt de sfeer binnen de IT-afdelingen er niet beter op en wordt er natuurlijk ook minder in opleidingen geinvesteerd.
Natuurlijk hebben vele IT-bedrijven hun klanten belazerd ("de goede oude tijd"), maar niet investeren in je IT-kennis (personeel) en software/hardware zal op lange termijn een verkeerde keuze blijken te zijn.

Volgens mij leef ik op een andere planeet. De algemene tendens die ik waarneem is dat bedrijven IT te duur vinden en bezuinigen op IT kosten. Een gevaarlijk trendens die op middel lange termijn een negatief effect op de onderneming zal hebben. De kostensparende acties worden lijnrecht doorgetrokken in de salarissen. Consolideren is troef. Van salaris verhogingen is geen sprake en al helemaal niet van 5%. Ik vermoed dat dit onderzoek een afrondende conclusie is van een onderzoek dat in de vorige eeuw gestart is?

Ben erg benieuwd welke bedrijven dat zijn die hun werknemers nog wel serieus nemen en inzet weten te waarderen?
Het onderzoek raakt kant nog wal en appels met peren is in dit opzicht dan ook nog voorzichtig uitgedrukt dus rijp voor de prullenbak!

Bedrijven uit 40 landen... Dat is appels met peren vergelijken. Een dergelijk bericht heeft voor de locale markt (Nederland) absoluut geen informatiewaarde en bevestigt onterechte vooroordelen over de werknemers in de sector (niet dat we te klagen hebben, hoewel enige loonsverhoging na twee jaar stilstand toch wel mag). Het is m.i. een dergelijk bericht in de financial times te plaatsen - niet in Computable!

Het gemiddelde van de 5% stijging zal wel aardig omhoog worden getrokken door de salarissen van directie....???

nog meer sprookjes van grim?
waar zijn die it-bedrijven die de salarissen van hun medewerkers verhogen? ga ik gelijk solliciteren...
nee, in het beoordelingsgesprek moet je het maar doen met de opmerking "wees blij dat je nog werk hebt" en zie je maandelijks een terugkerend lijstje van gedwongen vertrokken collega's.
is dat rapport niet van 10 jaar geleden???

Wat een onzin,
iedreen weet dat de salarissen in de IT omlaag zijn gegaan, vorig jaar raakte ik zonder project, ik moest noodgedwongen met 20% omlaag, anders had ik nu nog zonder werk gezeten. Ik houd mijn hard vast, want dit project is voor deze zomer alweer afgerond, en vorig jaar heb ik 6 maanden lang moeten zoeken zonder inkomsten.
Crisis of niet.., Bull !!, de oorlog is goed te merken in de IT, hebben die gasten hun ogen dicht zitten ofzo?
Word eens wakker slapende zielen! Ik verdiende 8,5 mile p.m. in gulden, nu is dat beneden de 2,9 mile Euro, dat is toch een cut-down, dacht ik zo...
Hete Post

Hier (Inter Access) ook al niet...

Ik wilde net gaan solicteren bij AtosOrigin...
Nu zit ik niet op een mega salarisverhoging te wachten (hoewel :) )
maar ander werk lijkt me al een stuk beter dan nu.

Heeft u ook personeel van Atos Origin ondervraagd???????
De salarissen zijn daar nl. met wel 0 % gestegen !!!!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-09T00:00:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.