IBM komt later dit jaar met Office-op-server

IBM komt met een pakket kantoorapplicaties dat draait op een centrale server. Het kan hiermee Microsoft en Sun Microsystems de voet dwars zetten.

IBM komt later dit jaar met serversoftware, gebaseerd op J2EE (Java 2 Enterprise Edition), die een spreadsheet, tekstverwerker en presentatie-applicatie omvat. De Java-basis leidt terug naar IBM's eSuite-software, die dochter Lotus eind 1999 opdoekte. Dat Java-pakket was bedoeld voor netwerkcomputers (nc's), die echter zijn geflopt.
 
Microsoft werkt al enige tijd langzaam toe naar een model voor software-als-diensten. Deze asp-benadering moet meer flexibiliteit en betere beheerbaarheid bieden. De .Net-strategie van de Windows-leverancier is het platform voor de realisatie hiervan.
 
Serverleverancier Sun biedt het open source kantoorpakket Staroffice voor pc's, en voor servers die zijn verbonden met slanke clientcomputers, waaronder de eigen Sunray. Sun kreeg Staroffice in augustus 1999 in handen met de overname van Star Division. Een maand later presenteerde de koper een portaal-uitvoering van de kantoorsoftware. Daarnaast draait Staroffice op Suns taakgerichte Linux-kantoordistributie, codenaam Madhatter, die deze zomer moet uitkomen voor pc's. Dat Linux-desktopproject is ook gestoeld op het netwerkcomputer- of slanke client-concept.
 
De aanstaande Websphere-toevoeging is niet bedoeld als frontale aanval op Microsoft Office, dat een marktaandeel van 90 procent geniet. Het doelwit is de kantoormedewerker die de Microsoft Office-applicaties slechts ten dele gebruikt. IBM zou met zijn Java-serversoftware 80 procent van de Office-functionaliteit bieden.
 
Vice-president Ken Bisconti, bij IBM verantwoordelijk voor messaging- en samenwerking-oplossingen, benadrukt dat de toekomstige software platformonafhankelijk is en open standaarden gebruikt. "Dit in tegenstelling tot Microsofts benadering."
 
De volgens IBM mogelijke besparingen op Office-licenties zouden de relatief hoge kosten voor de Websphere-portaalsoftware goeddeels compenseren. Microsoft stelt dat opwaarderingen voor zijn kantoorpakket nog altijd hun geld waard zijn. De leverancier rekent voor dat bedrijven voor ongeveer honderd dollar per gebruiker per jaar de recentste versie hebben, onder het - omstreden - nieuwe licentiebeleid.
 
In het nog altijd slechte economische klimaat kijken ondernemingen echter kritischer naar hun uitgaven. Sun, en nu ook IBM, hopen hierop in te spelen. Ondertussen krijgt Microsoft verzoeken om de Office-componenten weer als gescheiden, los op te waarderen applicaties uit te brengen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-17T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.