Unisys steunt Microsoft met zware Intel-server

Unisys onthult vandaag de volgende generatie van zijn ES7000-servers met Intel-processoren. Deze zware machines bevatten maximaal 32 Pentium 4 Xeon-processoren met kloksnelheden van 1,5 of 2 GHz.

De ES7000 kan het - voor Intel-chips - hoge aantal van 32 processoren bevatten dankzij Unisys' cmp-technologie (cellular multi-processor). Die snelle interne systeeminterconnect verbindt de verschillende processorblokken met elkaar. De vandaag te lanceren machines zijn uitgerust met snellere Xeon-chips van Intel en zijn verkrijgbaar in 4-, 6-, 8- 16- of 32-weg uitvoeringen.
 
Als besturingssysteem dienen de diverse uitvoeringen van Windows 2000 - inclusief de zware, beperkt verkrijgbare Datacenter-uitvoering -, Unisys' eigen mainframeplatform, en vanaf eind mei het nieuwe Windows Server 2003. Producent Microsoft onthult dat besturingssysteem eind deze maand.
 
Unisys wil met deze nieuwe servers zijn ES7000-platform weer voortjagen in de Intel-servermarkt. De oud-mainframefabrikant onthulde de eerste cmp-machine in 1999. De ES7000 vertegenwoordigde toen een ongekend zware Intel-computer. Serverspecialisten als Sequent hadden weliswaar eerder al hoge aantallen Intel-processoren in een enkele machine weten te plaatsen, maar deden dat met eigen technieken, zoals Numa, waar de software op aangepast diende te worden. Unisys' cmp vereist dat niet.
 
Computerfabrikanten Hewlett-Packard en Compaq namen dan ook wederverkooplicenties op de ES7000. Begin 2001 toonde zelfs IBM, dat eerder Numa-specialist Sequent had ingelijfd, interesse in een wederverkoop- of technologiecontract. Hier kwam in de loop van 2001 echter een eind aan.
 
Kort nadat HP zijn licentiecontract al had opgezegd, deed in mei 2001 ook Compaq dit. Het bedrijf kwam toen zelf namelijk met een 32-weg server op de markt. Bovendien zou er meer interesse zijn in de relatief lichtere 8-weg Intel-systemen. Unisys stelt echter een aanzienlijke voorsprong, qua systemen en expertise, te hebben op de andere leveranciers van Intel-servers die nu toch oprukken naar machines met meer processoren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-07T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.