Sun ziet brood in AMD's Opteron-processor

Sun Microsystems heeft berichten bevestigd dat het de semi-64-bit Opteron-processoren van AMD wil steunen. Dit zegt John Loiacono, vice-president besturingsystemen bij Sun.

Hij noemt de Opteron-chip een valide platform, maar houdt daarbij nog een slag om de arm: "Kunnen wij zeggen dat we de Opteron nu gebruiken? Nee. Kunnen we het gebruiken, is het waarschijnlijk dat we het gaan gebruiken? Ja."
 
Loiacono zegt dat Sun de processor, die AMD eind deze maand lanceert, heeft getest in zijn laboratoria en dat klanten interesse tonen in die x86-compatibele processor. Loiacono noemt de Opteron een geschikt platform voor Suns plannen met Linux en de eigen Unix-variant Solaris, waarvan ook een uitvoering bestaat voor x86-processoren.
 
De Opteron, codenaam Sledgehammer, is AMD's weerwoord op Intels Itanium-processor (codenaam eerste generatie Merced). Terwijl laatstgenoemde processor geheel 64-bit is, kiest AMD ervoor een 32-bit chip uit te breiden met een 64-bit instructieset. De Opteron is bedoeld voor werkstations en servers tot maximaal acht processoren. Die markt wordt nu gedomineerd door de 32-bit processoren van Intel. Eerder won AMD al Opteron-steun van kleinere computerproducenten waaronder Racksaver, die de processor gaat gebruiken in zijn dunne servers.
 
AMD komt later dit jaar met de relatief lichtere Athlon64, codenaam Clawhammer, die dienst moet doen in desktopsystemen. Intels Itanium is bedoeld voor zware werkstations en servers. Sun heeft al jaren een eigen 64-bit processor, de Ultrasparc. De serverproducent was enkele jaren terug bezig zijn Unix-variant Solaris over te zetten naar Intels Itanium-platform, maar is daar lang geleden mee gestopt. Sindsdien staan Sun en Intel niet bepaald op vriendelijke voet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-10T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.