Microsoft geeft broncode Windows CE vrij

Microsoft wil de broncode van Windows CE, zijn handcomputer-besturingssysteem, vrijgeven voor gebruik door derden. Die mogen commerciële versies van Windows CE uitbrengen.

Microsoft geeft producenten van mobiele computers, chipmakers en systeemintegratoren dus toestemming om de broncode van Windows CE aan te passen aan hun eigen producten en die commercieel uit te baten. Die derde partijen mochten eerder al die broncode bekijken, en eventueel wijzigen en verdelen. Ze mochten echter geen producten verkopen die deze aangepaste broncode bevatten.
 
Bovendien stelde Microsoft vroeger slechts 45 procent van de Windows CE-code ter beschikking, maar nu wordt de volledige broncode vrijgegeven via het nieuwe 'Windows CE Shared Source Premium Licensing Program'. Onder meer Intel, Matsushita Electric Industrial, MIPS Technologies, National Semiconductor, Samsung Electronics, en Toshiba tonen al interesse in het nieuwe broncode-programma.
 
De 'shared source'-initiatieven van Microsoft zijn het antwoord van het bedrijf op de open source-beweging, die een steeds grotere bedreiging vormt voor 's werelds grootste softwareleverancier.
 
Niet alle marktanalisten zijn onverdeeld positief over de nieuwste zet van Microsoft. Sommigen denken dat het bedrijf zo gratis gebruik wil maken van de R&D-inspanningen van andere bedrijven. De bedrijven die de gewijzigde broncode van Windows CE in hun producten integreren, hoeven daarvoor geen licentie te betalen aan Microsoft. Er wordt echter gevreesd dat Microsoft de door derden ontwikkelde aanpassingen zal opeisen zonder er zelf weer voor te betalen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-10T00:00:00.000Z Redactie Computable/DataNews
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.