Managed hosting door True

Ophef over 'bevestiging' Intels x86-64

De afgelopen dagen is ophef ontstaan over een bevestiging, later gecorrigeerd dan wel ingetrokken, van Intels ontwikkeling van een 32-bit processor met 64-bit extensies.

De website Investor's Business Daily (http://www.investors.com/editorial/) meldde afgelopen woensdag dat Intel het bestaan van het topgeheime project Yamhill (http://www.computable.nl/artikels/archief2/d05jb2of.htm) bevestigt. De Amerikaanse woordvoerder Robert Manetta werd aangehaald: hij zou hebben gezegd dat Intel een werkend prototype heeft van een 32-bit processor met 64-bit extensies. De chipproducent zou die kunnen uitbrengen zodra klanten daar om vragen, aldus Manetta.
 
Inmiddels heeft Intel dit nieuws ontkend. Intel-woordvoerder Tom Beerman verklaart: "De vermeende bevestiging heeft niet plaatsgevonden. IBD heeft het mis." Bovendien is het oorspronkelijke IBD-artikel (http://www.investors.com/editorial/tech.asp?v=12/24) verwijderd en vervangen door geheel ander nieuws. Het bericht is nog wel te lezen op de Yahoo-nieuwsdienst (http://story.news.yahoo.com/news?tmpl=story&cid=1471&ncid=1471&e=4&u=/ibd/20031224/bs_ibd_ibd/20031224tech).
 
Analisten menen dat Intel wel degelijk aan een dergelijk noodplan werkt. Concurrent AMD biedt namelijk met diens Athlon64- en Opteron-processoren (codenamen respectievelijk Claw- en Sledgehammer) al 32-bit chips met 64-bit uitbreidingen voor de instructieset. Dit zou een soepeler migratiepad bieden dan Intels - grotendeels - gescheiden 32- en 64-bit processorlijnen. Laatstgenoemde bestaat uit de Itanium-reeks die 32-bit software dankzij een vorm van hardware-emulatie wel kan draaien, maar op een fors lager prestatieniveau dan vergelijkbare - en goedkopere - 32-bit chips.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-12-29T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.