Weerstand tegen Microsoft Licensing 6.0 blijft

Het vorig jaar ingevoerde licentieprogramma van Microsoft stuit nog steeds op weerstand van de gebruikers. Het Licensing 6.0-plan blijkt wel degelijk duurder uit te vallen dan de vorige regeling.

Toch is zijn de kosten minder gestegen dan verwacht of gevreesd werd, zo blijkt uit een recent onderzoek van de Yankee Group. Het Licensing 6.0-plan van Microsoft trad augustus vorig jaar in werking, maar inmiddels gaat slechts 28 procent van de ondernemingen mee in het licentieprogramma. Onder de 72 procent die bij hun oude licentieprogramma blijven, zeggen veel organisaties dat hun budget te klein is voor het nieuwe programma. Nochtans beweert Microsoft zelf dat het nieuwe licentieplan voor kostendalingen zorgt, zeker bij de grote ondernemingen die regelmatig upgraden.
 
Over de kritiek op het nieuwe licentieprogramma zegt Vincent Cornet, Licensing Program Manager bij Micosoft België: "Er werd verwacht dat de prijs zou stijgen, terwijl het gewoon een ander contractmodel is. Maar de deadline die bedrijven kregen om te kiezen voor een van de twee modellen, wekte frustraties. Het probleem ligt vooral in de communicatie, die we in het begin niet goed hebben aangepakt."
 
Binnen het nieuwe licentiemodel van Microsoft nemen bedrijven een 'Software Assurance'-contract, waardoor ze alvast een subscriptie krijgen op toekomstige software upgrades. "Voor bedrijven die telkens vier jaar kunnen wachten vooraleer ze upgraden, en dus niet noodzakelijk meteen de nieuwste versies willen, is het toch voordeliger om zelf, net als vroeger, nieuwe licenties te kopen wanneer ze dat willen", moet Cornet toegeven.
 
Er werd dan ook gevreesd dat de onkosten voor Microsoft-software zouden stijgen met 300 procent. Maar dat blijkt nu toch mee te vallen. Voor 60 procent van de gebruikers gingen de licentiekosten inderdaad omhoog, maar nooit met 300 procent. Bij 28 procent van de gebruikers bleven de onkosten gelijk, terwijl de overige 12 procent de kosten zag dalen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ja , microsoft probeerd zijn gebruikers in een wurg greep te houden door hun producten te koppelen en van standaards af te wijken, en hun eigen standaarden (b.v. van word bestanden) beperkt beschikbaar te stellen.
Ik ben voor openheid van standaarden, gesloten standaarden beperken de uitwisseling van gegevens.
Je moet mensen niet binden aan software door gesloten standaarden maar door gewoon goede software te maken, dan blijven de gebruikers wel.
Evert Tigchelaar, 1e jaars HIO student

Interessant. Ik ben benieuwd hoe de gebruikers indertijd gereageerd hebben op de conversie van ms office naar star office. Ging dat snel en met weinig weerstand en trainingen? Was iedereen weer snel op het oude productiviteitsniveau? Wat voor een type gebruikers hebben we het over? Mensen met veel it affiniteit of juist niet? Hoe groot is het bedrijf ongeveer? Maar een leuke move.

De situatie MS en zijn licensing begrijp ik heel goed, van daar dat wij zijn overgestap op Star-office van Sun. Onze servers die zijn van Linux_unix en hebben geen problemen mee. Alle personeels laptops- als buro computers die draaien al jaar op Linux 7.0 en niemand die er over klaagt.Ik zou geen MS meer in mijn office wilen hebben een combinatie mat Apple en Linux die doet ons bedrijf goed.
Geen geleuter met licenties. Wij als admin hebben de directie zo verkunnen krijgen en het management is tevreden.
Ik hoop dat andere bedrijven heel graag een betere kijk gaan nemen op open-soure software, en zich uit de problemen en de wurg greep van Ms
kunnen bevrijden.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-31T00:00:00.000Z Klaar De Groote
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.