Microsoft sust ophef over Longhorn-server

Microsoft benadrukt dat de toekomstige Windows-uitvoering Longhorn alleen voor desktop-computers is. Er was onrust over een serveruitvoering.

Die onrust is ontstaan naar aanleiding van uitspraken door senior vice-president Brian Valentine. Woordvoerders van het bedrijf spreken die topman nu tegen. De uitlatingen van Valentine zorgden voor ophef doordat dit eerder door Microsoft onthulde Windows-plannen weer op de schop zou gooien. In november werd bekend dat Longhorn alleen een desktop-platform zal zijn dat in de tweede helft van 2004 op de markt moet verschijnen. Er deden kort daarvoor al geruchten de ronde over uitstel voor de Longhorn-server.
 
Daarna volgt volgens planning het serverbesturingssysteem Blackcomb, dat op z'n vroegst eind 2005 gereed is. Deze tijdslijn is gebaseerd op schattingen van Microsoft, het bedrijf heeft nog geen officiële lanceringsdatum vastgesteld. Valentine: "De plannen zijn nog in ontwikkeling." Analisten concluderen dat de softwareproducent er zelf nog niet uit is wanneer het wat wil uitbrengen.
 
"Er zijn in het verleden enkele stevige uitspraken gedaan over 'client-only' en 'server-only'. Maar als je er over nadenkt, heb je server-ondersteuning nodig op het moment dat je een nieuwe client-versie uitbrengt met functionaliteit gericht op ontwikkelaars of op nieuwe technologieën, zoals een algemeen opslagmodel. Server-ondersteuning is nodig als je wilt dat die client wordt ingezet in het bedrijfsleven."
 
Valentine verwijst hiermee onder meer naar Microsofts plannen voor een Windows-bestandssysteem op basis van zijn databank SQL Server, zodat grote hoeveelheden data beter zijn te vinden en dus te gebruiken. Het is echter onbekend of dit eerst op de server- of juist de client-uitvoering moet gebeuren.
 
Microsoft-woordvoerders stellen echter dat de topman slechts hardop aan het denken was. Een tweede topman, productmanager Bob O'Brien van de Windows-servergroep, schaart zich hierachter. Hij stelt dat de - voorlopige - lanceringsdata voor Longhorn en Blackcomb niet zijn gewijzigd: eerstgenoemde komt in 2004, de tweede in 2006. Valentine had laatst namelijk ook gewag gemaakt van lanceringen in respectievelijk 2005 en 2007.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-10T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.