Intel biedt wifi-component Centrino los aan

Intel biedt computerfabrikanten nu ook los het wifi-component van zijn Centrino-mobiliteitspakket. Eerder maakte de chipproducent al bekend de Pentium M-processor los te leveren.

Centrino bestaat uit de nieuwe Pentium M, een exemplaar van de 855-systeemchipset en de Intel Pro Wireless 2100 wifi-chipset. Laatstgenoemde component, voor draadloze netwerken op basis van de 802.11b-standaard, is nu ook apart verkrijgbaar. Er zijn nog geen afnemers bekend, maar Intel zegt gesprekken te voeren met diverse producenten.
 
Intel wil zo het gebruik van draadloze technologie bevorderen. Het concern ziet hierin een nieuwe drijfveer voor aanschaf van nieuwe pc's en daarmee meer afzet voor zijn processoren. Wifi kan de pc-markt uit het slop trekken, meent Intel-topman Andy Grove.
 
De Centrino-componenten zijn elk energiezuinig, maar de combinatie maakt volgens Intel echt efficiënt gebruik van de energiebesparende mogelijkheden. Het bedrijf lanceerde Centrino begin vorige maand, maar had de details reeds in februari bekendgemaakt op het IDF (Intel Developer Forum) in San José (Californië).
 
De combinatie van componenten verlaagt ook de prijzen voor computerproducenten, en daarmee tevens voor eindgebruikers, aldus Intel. De losse wifi-adapter kost ongeveer veertig dollar per stuk in hoeveelheden van duizend exemplaren. Gevat in Centrino komt de prijs naar schatting echter neer op vijfentwintig dollar per stuk.
 
De Intel Pro Wireless 2100-chipset gebruikt technologie van Symbol Technologies, Philips en Texas Instruments. Intel wil midden dit jaar een eigen wifi-chipset uitbrengen die zowel 802.11b ondersteunt als het snellere 802.11a. In de tweede helft van dit jaar volgt een chipset met ook ondersteuning voor de g-variant, momenteel nog in het proces van standaardisatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-02T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.