Intel wil direct over naar PCI-Express

Chipproducent Intel begint de promotie van PCI-Express op te voeren, maar IBM en HP zien voor de nabije toekomst meer in de op stapel staande opwaardering van PCI-X.

Die twee computerfabrikanten hebben plannen onthuld om hun servers volgend jaar te voorzien van ondersteuning voor PCI-X 2.0. De eerste versie van deze i/o-specificatie is al in gebruik in zware servers, zij het in beperkte aantallen. IBM en HP willen het bereik verbreden en de technologie verwerken in het gros van hun servers.
 
Pc-fabrikant Dell ziet juist meer in PCI-Express en wil dat op relatief korte termijn invoeren. Hiermee volgt de directe pc-verkoper chipproducent Intel die vanaf 2004 de overstap wil inzetten van het huidige PCI naar die volgende generatie i/o-technologie.
 
Eerder lag Intel al overhoop met serverproducenten als IBM en HP over PCI-Express, toen nog 3GIO (Third Generation I/O) geheten. De chipmaker doet echter zijn best het in april vorig jaar hernoemde PCI-Express niet te bestempelen als een concurrent voor PCI en PCI-X.
 
Intel noemt het de natuurlijke evolutie ervan, en deed dat ook al voor de naamsverandering. PCI-X zou 'slechts' een verlenging van de levensduur van PCI zijn, die nu toe is aan een overstap. De - uiteindelijke - eindbestemming zou dus onvermijdelijk PCI-Express zijn.
 
Volgens het bedrijf zullen de beperkingen van de parallelle architectuur van PCI op termijn nijpend worden. Kostenoverwegingen, en specifieke functionele vereisten, zullen dan aanzetten tot de overstap. "Alles in de ict gaat over op seriële verbindingen", zei Intel-topman Bala Cadambi begin dit jaar op de IDF in San José.
 
Hij doelde hiermee op architecturen en infrastructuren voor netwerken, opslag en systeembussen. De initiatiefmanager voor PCI-Express had geen weerwoord op de opmerking dat geheugenchips niet de seriële weg van Rambus zijn ingeslagen, maar nog altijd parallel zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-10T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.