Hasso Plattner treedt terug als ceo

Hasso Plattner draagt zijn functie als ceo van SAP over aan mededirecteur Henning Kagermann. Dit heeft Plattner donderdagavond medegedeeld in een teleconferentie met alle landendirecteuren van de Duitse softwareleverancier.

De 59-jarige Berlijnse ingenieur heeft in april 1972 samen met vier andere IBM-collega's het softwarebedrijf 'Systemanalyse und Programmentwicklung' opgericht. In 1977 veranderde de naam in 'Systeme, Anwendungen, Produkte in der Datenverarbeitung' (SAP). Thans is hij nog als enige van de oprichters actief binnen de onderneming.
Hoewel hij terugtreedt als algemeen directeur, blijft hij nog wel verbonden aan het bedrijf en zal hij zijn invloed als technisch visionair doen blijven gelden. In de teleconferentie heeft hij de verwachting uitgesproken in de eerstvolgende bestuursvergadering te worden benoemd als 'chairman' (vergelijkbaar met de functie 'voorzitter van de raad van bestuur').
Plattner geldt als de geestelijk vader van R/3, het erp-systeem voor een client/server-architectuur waarmee SAP wereldfaam verwierf.
In Duitsland is hij vereerd met een eredoctoraat van de Universiteit Saarbrücken en is het software-opleidingsinstituut van de Universiteit Potsdam naar hem vernoemd.
Tot 1998 gaf hij samen met medeoprichter Dietmar Hopp leiding aan SAP. In dat jaar nam Henning Kagermann het stokje over van Hopp.
De 55-jarige Kagermann maakte in 1982 de overstap van de Universiteit Braunschweig naar SAP. Kagermann is verantwoordelijk geweest voor de ontwikkeling van internet-gebaseerde software van de onderneming; tot voor kort mySAP.com geheten.
In augustus 2002 gingen al stemmen op dat Plattner de dagelijkse leiding zou overdragen aan Kagermann. Tot gisteravond is dat steeds ontkend door de SAP-top.
 
Teus Molenaar
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-14T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.