Bull Novascaleservers met Itanium 2

Bull heeft vorige week zijn nieuwe Novascale-servers met Itanium 2-processoren en standaard bouwblokken onthuld.

De Franse mainframe-leverancier annex dienstverlener wil zo zijn mainframe-gebruikers een toekomstpad bieden en tegelijkertijd aandeel winnen op de markt voor zware Windows-systemen.
 
De Novascale-reeks, gebaseerd op Bulls fame-architectuur (flexible architecture for multiple environments), is eind vorige week onthuld en reikt van servers met vier tot maximaal tweeëndertig processoren. Bull bereikt dat - in de Intel-wereld - hoge aantal processoren met een zelfontwikkelde switch, de Fame Scalability Switch (FSS). Die component verbindt maximaal vier bouwblokken met elk vier processoren.
 
Het vierweg instapmodel heeft deze schakelaar dus niet. Die machine is in wezen een standaard Intel-machine, waarvan nagenoeg alle componenten afkomstig zijn van die chipproducent. Algemeen directeur Bruno Pinna van de Intel-serverdivisie bevestigt dit. Modellen van acht tot zestien processoren gebruiken één FSS. "Om de tweeëndertig te bereiken, koppelen we twee switches aan elkaar middels een speciale tussenverbinding, deextended scalability port", aldus Pinna.
 
Hij stelt dat deze numa-achtige (non-uniform memory acces) opzet door de zeer lage toegangstijden voor het verspreide geheugen neerkomt op een grote smp-machine (symmetric multiprocessor). "De applicaties en het besturingssysteem merken niet dat ze op een numa-achtige computer draaien. De numa-factor van de Novascale is slechts drie, terwijl dat tien tot vijftien is voor standaard numa-systemen."
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in deComputable van 28 maart 2003.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.