Topman Forrester: "Het web is dood"

Het web is dood, het is een filegebaseerd systeem dat dode pagina's naar je duwt. Het moet interactief worden en een echte conversatie aangaan met de gebruiker, vindt George Colony, ceo van de Forrester Research groep.

"Technologie is niet dood!" vertelt George Colony die zelf optimitisch is en op korte termijn een nieuwe it-donderstorm verwacht met de omvang van de intrede van de pc en later internet. Volgens hem is het web immers dood. "Het web is een een file-georiënteerd systeem. Ik ontmoette onlangs Marc Andreesen (uitvinder van Netscape) die zich erover verbaasde dat zijn technologie die hij tijdens zijn schooljaren ontwikkelde nog steeds dienst doet. Het web maakt helemaal geen gebruik van de toegenomen processorsnelheid en duwt enkel dode pagina's naar je toe. Het zal interactief moeten worden en een echte conversatie aan moeten gaan met de gebruiker." Colony duidt dat aan als 'Executable Internet.'
 
Het zal volgens hem ook uitgebreid worden van de huidige vijfhonderd miljoen internettoestellen tot veertien miljard apparaten in 2010. Hij denkt daarbij aan draadloze chipsets (RF ID's) die de barcodes zullen vervangen. "Het R&D-programma van de MIT wordt onder andere sterk gedreven door Procter & Gamble dat op elk moment zijn producten zal gaan volgen, vanaf het moment dat het de fabriek verlaat tot het op de tafel staat bij de consument."
 
Hij pleit voor het gebruik van webdiensten die hij duidt als internet middleware voor de link voor partners, klanten en operationele groepen. "IBM en Microsoft hebben de standaarden aangenomen en xml wordt de norm. Vroeger moest je bij één leverancier aankloppen: het was overal IBM of overal Sun. Vandaag kan je naar een multivendor aanpak en hoef je niet alles meteen in huis te nemen . Bovendien duurt de implementatie geen tien, maar twee en straks zelfs slechts één week. Voor een tiende van de prijs van vroeger." Forrester ziet IBM en Microsoft als de leiders hoewel Colony toegeeft dat Redmond de wereld vooral in verwarring bracht met zijn .Net strategie.
 
Webservices behoren tot wat hij omschrijft als Organic IT: goedkoop, flexibel en deelbaar. "Het it-probleem is dat het een veel te gefragmenteerde infrastructuur is. Ik ken bedrijven die honderden, zoniet duizenden servers in hun datacenter hebben staan. Elk draait z'n eigen applicaties, SAP voor erp, Peoplesoft voor de financiële aspecten en Sieble voor crm. Dat is misschien makkelijk om te beheren, maar als business niet efficiënt." Colony geeft aan dat 60 procent van de software in Europa niet gebruikt wordt. Hij pleit tevens voor VPN netwerken die een vijfde tot een tiende van de huidige kosten kunnen drukken.
 
Colony waarschuwt voor het gebruik van 'naked technology'. "De recessie vond plaats omdat in 2000 alleen al in de Verenigde Staten zo'n 62 miljard dollar teveel naar technologie is gegaan. Grote bedrijven schreven enorme bedragen over naar Oracle of Siebel, maar dat heeft helemaal niets bijgebracht aan de business. Dat heeft heel wat cio's hun job gekost zodat hun verwachte loopbaan in een bedrijf vandaag even lang duurt als dat van de ceo." De organisatie moet volgen. "In 2000 hoorde ik Jack Welsh (GM) nog roepen dat hij drie topprioriteiten had: drie keer e-business. In 2001 kwam de recessie en werden de marketingjongens als eerste eruit gegooid." GM ging weer gewoon wagens maken.
 
Uiteindelijk zal het management en de marketing opnieuw met de cio rond de tafel moeten zitten. "En er is nog één geluk", vindt de Forrester-topman. "De it-managers zijn zeer goed in het verdedigen van hun budgetten. Ze hebben uiteindelijk nog veel geld in hun rangen kunnen houden."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

En dan te bedenken dat Forrester en Meta Group gaan 'fuseren'. Dit ontlokte aan Amerikaanse financieel analist de opmerking: "This seems the classical mistake where one drowning swimmer throws his life buoy to another drowning swimmer"...........

Waar heeft Colony de laatste 5 jaar doorgebracht om de komst van database-gestuurde pagina's, java en flash volledig te missen? En optimistisch over een it-donderstorm zoals internet? Is het niet beter optimistisch te zijn over een rustige, overwogen ontwikkeling van werkelijk nuttige aspecten van het web in plaats van weer een nieuwe hype?
De beste manier om te profiteren van snellere processoren en meer bandbreedte is door juist niet de achterliggende (software)technologie aan te passen. Dan draait hetzelfde systeem sneller en beter. Door weer naar een nieuwe (zwaardere) techniek overte gaan zijn veel gedane investering verloren en kan de gebruiker wachten op dynamische, maar even trage webpagina's. Het argument over Andreesen (niet veel meer dan een weinig effectieve vorm van name-dropping, wie ken Marc nog) snijdt al helemaal geen hout: ook de genoemde snellere processoren gebruiken dezelfde techniek als vele jaren geleden, draaien een OS dat fundamenteel niet gewijzigd is sinds 25 jaar en gebruiken protocollen uit de oertijd van het internet.
En dan nog die chips van Procter&Gamble: als Colony ze graag bij hem op tafel heeft mag dat van mij, ik denk dat verder weinig mensen behoefte hebben aan een ip-nummer in hun wasverzachter.

Raoul, dat is nou de interactiviteit die Forrester graag wil zien. Waarschijnlijk maakte Colony de spelfout(en) opzettelijk. Zijn echte naam is George Cloony ;-)

De kans dat Jack Welch autos maakt lijkt me niet heel groot. Bij mijn weten is hij gepensioneerd en zat hij bij GE, dus of de redacteur heeft een foutje gemaakt of Colony weet niet waar hij het over heeft. Wat me zorgelijk lijkt voor de baas van een research clubje.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-11T00:00:00.000Z Luc Blyaert, Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.