'Europese Commissie: nog geen oordeel Microsoft'

De Europese Commissie is nog niet zover dat het Microsoft schuldig verklaart aan het overtreden van de kartelwet.

Volgens berichten eerder deze week zou de werkgroep die het besluit tegen het Amerikaanse softwarebedrijf voorbereidt het oordeel klaar hebben. Zo meldde nieuwsdienst Reuters dinsdag dat de Europese Commissie maatregelen gaat nemen tegen het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft. Een woordvoerdster van de Commissie ontkende echter dit nieuws later. "We boeken vooruitgang, maar hebben er nu nog niets over te melden."
 
De Commissie zou er volgens Reuters van overtuigd zijn dat de softwaregigant de Europese kartelwet heeft geschonden, zo meldde het deze week. De EC overweegt twee maatregelen: het openbaren van de code die het bedrijf gebruikt voor het aansturen van computernetwerken en het ontkoppelen van het programma Media Speler van het besturingssysteem.
De commissie overweegt onder meer om het bedrijf te dwingen netwerkprotocolcode vrij te geven. Volgens Reuters vindt de EC het moeilijk om waterdichte regels te bedenken waarmee het Microsoft kan dwingen concurrenten de informatie te geven die hen in staat zal stellen net zo makkelijk contact te krijgen met Microsoft servers als met niet-Microsoftservers.
 
Een officiëel besluit zal nog maanden op zich laten wachten. "Dat oordeel wordt een Phyrrus-overwinning. Tegen de tijd dat het hoger beroep is afgelopen dat Microsoft zeker zal instellen, ziet de markt er al weer heel anders uit", aldus kartelwet-deskundige Kiran Desai uit Brussel tegen journalisten van Dow Jones.
 
Het is de grootste kartel-zaak die Brussel onder handen heeft. Het onderzoek loopt al drie jaar. De Commissie manoevreert heel omzichtig: vorig jaar zijn drie van de kartel-beslissingen van de EC vernietigd door de Europese rechter.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-13T00:00:00.000Z Gijs Hillenius


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.