Gartner: investeer niet in 802.11g

Marktonderzoeker Gartner adviseert bedrijven voorlopig niet te investeren in 802.11g-technologie voor draadloze netwerken. Het wachten is op certificering door de Wi-Fi Alliance, aldus Gartner.

Wie toch nu al aan 802.11g begint, kan problemen krijgen met de interoperabiliteit van 802.11g-toestellen onderling en met de voorgaande 802.11b-technologie. Beide standaarden zitten op een radiofrequentie van 2.4 GHz, maar de nieuwe 802.11g-hardware kan data veel sneller vervoeren dan de oudere 802.11b-hardware (54 megabit per seconde in plaats van 11 Mbps). Dat maakt de meest recente draadloze LAN-technologie natuurlijk veel interessanter voor bedrijfsnetwerken.
 
De definitieve versie van de nieuwe g-standaard moet echter nog worden goedgekeurd door het Institute for Electrical and Electronics Engineers (IEEE). Dat gebeurt dit jaar nog. Daarna pas zal de Wi-Fi Alliance de 802.11g-producten certificeren. De organisatie ontwikkelt daartoe een testprogramma waarmee de interoperabiliteit van de producten kan worden nagegaan.
 
Op basis van die criteria kunnen de mogelijkheden van elk product dan officieel worden vermeld. Op dit moment is dat dus nog niet het geval. Om deze reden kiest chipproducent Intel nu voor 802.11b en de snellere, maar niet-compatibele a-variant. Toch brengen andere hardware-producenten, waaronder Apple, nu al 802.11g-producten op de markt.
 
Tegen het vierde kwartaal van dit jaar zouden de eerste gecertificeerde 802.11g-producten te koop zijn. Onderzoeksbureau Gartner raadt bedrijven aan tot die tijd verder te werken met 802.11b-toestellen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Sinds laatste meeting WiFi Alliance zijn de draaiboeken voor interoperbility testing klaar.
De standard IEEE 802.11g wordt afgesloten eind June 2003 hierna kan WiFi de bestaande producten gaan testen en certificeren. (Verwachting eerste WiFi producten naar de markt July/Augustus 2003)
Naast mij wordt dit ook bevestigd door Garnter:
GARTNER: INVESTEER NIET IN 802.11G
Marktonderzoeker Gartner adviseert bedrijven voorlopig niet te investeren in 802.11g-technologie voor draadloze netwerken. Het wachten is op certificering door de Wi-Fi Alliance, aldus Gartner.
Grtz, Michael Hijdra
Proxim Europe

Wat een onzin! Ondergetekende opereert met een draadloos netwerk over een afstand van bijna 5 kilomter met 7 gebruikers. Wij gebruiken apparatuur van Linksys, die zelf ook deze maand in Nederland met de g-standaard komt en dit is volledig backwards compatible met de 11Mb versie. Waarom zouden we moeten wachten op certificatie? De apparatuur is legaal en compatible, en een aantal fabrikanten hebben al jarenlange ervaring met dit soort produkten. En in deze sector zullen toch de fabrikanten de toon moeten zetten! Verder kan ik nog mededelen uit persoonlijke ervaring dat je een aantal merken 802.11b toestellen met een simpele ingreep al kunt upgraden naar 22MB of 44MB. Waarom zou de standaard een probleem vormen? Bovengenoemde gemodificeerde toestellen passen ook naadloos in een netwerk met toestellen met verschillende snelheden! Of is merk X toevallig pas tegen het vierde kwartaal klaar met zijn produktie?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-07T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.