Sun wil naar abonnement voor software

Sun Microsystems overweegt een abonnementsconstructie voor zijn applicaties die het integreert in Solaris. Dit inititiatief, codenaam Project Orion, moet in juni van start gaan.

Dit zegt president Jonathan Schwarz verantwoordelijk voor de software van de serverproducent. Hij onthulde deze plannen eerder deze week op een analistenbijeenkomst, Worldwide Analyst Conference, van het bedrijf. "Het prijsschema is dan veel voorspelbaarder. Op de lange termijn kunnen we zelfs overgaan naar facturering op basis van een kostenteller, dus betaling naar gebruik", aldus de topman.
 
Volgens Project Orion verwerkt Sun meer van zijn serversoftware in zijn Unix-variant Solaris om daar dan abonnementskosten aan te verbinden. Eerder deed aartsrivaal Microsoft dit ook al voor de licentieverstrekking van zijn software, met als eerste proef het Office-pakket. Uiteindelijk is dit gedeeltelijk gerealiseerd in Microsofts omstreden nieuwe licentievoorwaarden voor het bedrijfsleven.
 
Sun wil dit deze software-integratie en bijbehorend abonnementsmodel ook toepassen op zijn Linux-uitvoering, gebaseerd op de distributie van Red Hat. Eerder kwam die Linux-distributeur al met een soortgelijk idee; het rekent een maandelijks bedrag voor prioriteit bij het downloaden van opwaarderingen en lapmiddelen.
 
Verder komt het bedrijf deze zomer met zijn Project Madhatter, een op Linux gebaseerd pakket met Microsoft-compatibele desktopapplicaties voor kantoormedewerkers. Schwarz onthulde dit project vorig jaar al op de bedrijfsbrede Network-conferentie van Sun.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.