Elpida koopt fors in bij concurrent

Geheugenproducent Elpida koopt een groot deel van de productie van Powerchip Semiconductor. Deze op twee na grootste producent van geheugenchips in Taiwan levert vanaf 1 april.

Powerchip verkoopt hiermee ongeveer een derde van de productie van zijn nieuwste fabriek aan Elpida. De nieuwe fabriek produceert chipplakken (wafers) van 300 millimeter en moet de geplande verviervoudiging van de verkoop helpen realiseren. Powerchips verkoop is in januari echter 15 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.
 
Elpida, de Japanse joint venture van NEC en Hitachi, neemt hiermee een contract over dat Mitsubishi Electric had met Powerchip. Vervolgens was er veel twijfel over de leefbaarheid van het Mitsubishi-contract. Elpida had eerder al de geheugenchipactiviteiten van Mitsubishi ingelijfd.
 
Hiermee zijn weer een aantal consolidatiestappen genomen in de getroubleerde markt voor geheugenchips. Ondertussen bespeurt branchevereniging SIA (Semiconductor Industry Association) een aantrekken van de algehele halfgeleidermarkt. In januari is de wereldwijde chipverkoop met 22 procent gestegen vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. In verhouding tot december 2002 is de verkoop 2,4 procent gedaald.
 
De voornaamste reden voor deze jaargroei is de gestegen verkoop van chips voor draadloze communicatie-apparatuur, waaronder mobiele telefoons. De SIA verwacht voor 2003 een groei in de it-bestedingen van 4 tot 7 procent. De verkoop van pc's groeit naar verwachting 10 tot 14 procent dit jaar, wat weer zijn weerslag zal hebben op de vraag naar geheugenchips.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-03-04T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.