Sendo detailleert beschuldiging Microsoft

Sendo's aanklacht tegen ex-partner Microsoft is ingediend bij de rechtbank. Hiermee komen de eerste details naar buiten over het falen van de mobiele telefonie-alliantie.

De Britse mobiele telefoonontwikkelaar beschuldigt Microsoft ervan zijn intellectuele eigendom te hebben gestolen en dat bovendien te hebben doorgespeeld aan andere telefoonontwikkelaars. De twee begonnen hun samenwerking in 1999 om geavanceerde mobiele telefoons te maken die toegang bieden tot e-mail en andere Internet-diensten. Dit is nu tot uiting gekomen in Microsofts Smartphone 2002-product, voorheen bekend onder de codenaam Stinger.
Volgens de aanklacht is de samenwerking met Microsoft beëindigt omdat Sendo-concurrent High Tech Computers een Stinger-apparaat op de Britse markt bracht. Dit apparaat zou zijn gebaseerd op hardware- en software-ontwerpen van Sendo, aldus de aanklager.
Daarnaast beschuldigt het bedrijf Microsoft van het misbruiken van zijn relaties met telecombedrijven als Orange. Sendo zou in deze context alleen maar gediend hebben als initieel opstapje om direct contact te krijgen met die mobiele telefonie-aanbieders.
Tot slot leverde Microsoft nieuwe software-versies rijkelijk laat aan Sendo en heeft het een beloofde financiering van veertien miljoen dollar achtergehouden. Sendo stelt hierdoor aan de rand van de financiële afgrond te staan. Saillant detail is dat het samenwerkingscontract een clausule bevat waarbij Microsoft een gratis licentie krijgt op Sendo's technologie indien die failliet zou gaan. De Windows-leverancier heeft geen commentaar op deze beschuldigingen.
Sendo kondigde eind vorige maand al aan een rechtszaak tegen zijn ex-zakenpartner te beginnen (http://www.computable.nl/artikels/buitlan2/i5202fqh.htm). De twee waren begin november al uit elkaar gegaan. Sendo, één van Microsofts belangrijkste partners voor zogehetensmartphones, zegde de samenwerking op.
Dit gebeurde vlak voor de geplande lancering van zijn eerste toestellen die draaien op Microsofts ingebedde besturingssysteem Pocket PC, voorheen Windows CE geheten. Sendo heeft op de valreep een licentie genomen op de software van mobiele telefoniereus Nokia.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

idd, gratis open source software maken is leuk hoor, maar als iedereen dat gaat doen valt er voor 'ons' weinig meer te verdienen.
Overigens bepaald niet het kartel wat je krijgt maar de MARKT bepaald dat. Overigens kon je van te voren aanvoelen dat de verhalen indianenverhalen waren en dat het niet altijjd zo zou blijven.

Als je met een nog niet eens modaal salaris
tevreden bent, kun je beter buschauffeur
worden, en IT als hobby doen.
Zelf bestuderen wat je leuk vindt.
Waarom dan zo'n lange moeilijke studie.
Indianenverhalen over topsalarissen en
freelance: het IT kartel bepaalt wat je
krijgt.
Ik zou er nog uren over door kunnen gaan.
Waarom wil iedereen toch zo graag gratis
open software maken, IBM/CA is ook niet gratis,
je wordt voor een karretje gespannen.
gratis ervoor zorgen dat Microsoft GEEN
monopolie krijgt.
Hoe kunnen mensen, die in feite zo'n machts
positie hebben, zich zo laten onderdrukken.

huh?
wat heeft dat hier voor de rest mee te maken.
Ligt er trouwens een beetje aan of dat etisch is.. Wat jij een hongerloontje vindt kan best wel een goed loon zijn in bep. landen. Voor die mensen is het dus mooi werk. Ligt er een beetje aan. Kwil het niet goedpraten hoor..

Ha, hier zat ik op te wachten, is het Ethisch dat een BOLLEPLOF met
een dure stropdas, en zonder enige technische kennis, programmeurs
in klaslokalen zet, een ze voor een hongerloontje voor zich laat werken?

Even algemeen: wat mij ook stoort, een heleboel bedrijven die met de grootste mond MS beschuldigen van van alles en nog wat zijn geen haar beter. Dit heeft het verleden wel bewezen.
Maar ALS het waar is wat Sendo beweert dan is het TOTAAL ethisch onverantwoord wat MS doet. Moeilijk vak trouwens Ethiek. Dit heeft ook weer alles te maken met normen en waarden besef enzo, om maar eens iets actueels aan te snijden. Overigens wijken we nu een beetje van het artikel af heb ik het idee.
Kortom nogeens mijn conclusie: Roep niet te hard, voordat er iets bewezen is. Speel geen eigen rechter laat het aan de wettelijke over. Deze zaak is simpel zat uit te zoeken, simpeler dan voorgaande processen tegen MS (dat antitrust gedoe enzo).

kim, ik moet zeggen dat ik het volkomen met je eens ben: het moet eerst nog bewezen worden. het is natuurlijk ook zo dat iedereen een negatieve (hoe zou dat nou toch komen?) indruk heeft van microsoft, ik zelf ook door ervaring.
ik ben student aan de hogeschool rotterdam en studeer bedrijfskundige informatica. ik moet nu voor een 2e jaars vak een paper schrijven voor het vak ethiek, vandaar dat ik dit artikel gekozen heb en graag reacties terug heb.

Sebastiaan:
1. Ik heb niks met MS te maken behalve dat ik MCSD-er ben. Overigens programmeer ik niet in een MS-omgeving (borland).
2. Tja als het waar is dat MS die licenties gejat heeft dat is idd schofterig. Een samenwerking aangaan met iemand om een markt binnen te komen is natuurlijk volstrekt legaal. Als je dan echter de spullen van je partner verkoopt aan een (grotere) concurent dat slaat nergens op... Alleen.. dat moet toch simpel zat te bewijzen zijn. En wat ik met mijn pro-ms pleidooi eigenlijk wil zeggen dat de mensen tegenwoordig nogal eruuug snel beginnen te roepen: MS dit en MS dat. Een soortgelijk verhaal heb je in NL met de NS bijv. Ondertussen heeft de NS de naam dus als de trein eens 5 minuten vertraging heeft dan is het direct van dit en dat.. Maar ik geef toe dat als Sendo terecht beschuldigt dat MS dan eruuug schofterig gehandelt heeft, maar ik moet het nog zien.

ik heb zo het gevoel dat kim iets met ms te maken heeft. maar hoe je het ook bekijkt, als het inderdaad waar is wat in het artikel staat dan is de actie van microsoft schofterig. om op deze manier aan marktaandeel te komen is volgens mij niet gebaseerd op volledig vrije mededinging. graag een reactie terug van kim?

Microsoft is ook wel een erg makkelijk slachtoffer tegenwoordig he. Als jij problemen hebt met je bedrijfsvoering kun je het toch gewoon op MS schuiven. Die hebben je licenties gejat. tuurlijk. Ik wil niet beweren dat MS een lammetje is hoor geenzins, maar het is wel wat makkelijk altijd maar naar hun te wijzen. Is SUN een haar beter? neeeuh, en IBM, tja tegenwoordig zijn ze redelijk heilig maar in vroegere tijden.
En timmetje, waarop baseer jij je beschuldiging dat MS een absolute monopolie wil? Zji trachten gewoon hun marktaandeel (overal) te vergroten en zo te overleven. De PC heeft ook geen eeuwig bestaansrecht. Tja als je marktaandeel heel groot maakt (100%) dan heb je een monopolie, daar zijn ze soms niet zo netjes in, maar nogmaals wie wel...
mvg
Kim(metje)
MCP / MCSD

Me naam schrijven is lastig.. ik weet het...

Bill Gates flikt het weer.... na MS-Dos gejat te hebben van een klasgenoot... diverse bedrijven geruineerd ... alemaal in een poging om absolute monopolie in de computerbranche... nu ook al de mobiele telefoon wereld en een poging op de consolewereld... * When does the nonsense stop * ...

ik sluit me bij jurgen aan.

Het zal Microsoft weer eens niet zijn...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-02T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.