Hitachi detailleert plannen nieuwe schijfdivisie

Hitachi zet zijn plannen uiteen voor de harde schijfdivisie die het heeft gevormd uit de overgenomen schijfactiviteiten van IBM. Dit is formeel een joint venture.

Dat gezamenlijke bedrijf, Hitachi Global Storage Technologies, is echter voor 70 procent in handen van Hitachi. Bovendien wil die het resterende IBM-deel binnen een termijn van drie jaar opkopen. IBM leed al geruime tijd verlies op zijn productie en verkoop van harde schijven. Het verloor de afgelopen twee jaar in totaal 500 miljoen dollar op deze activiteit.
Hitachi is vastbesloten wel winst te draaien op deze opslaghardware. Hiervoor mikt het onder meer op nieuwe, opkomende markten voor harde schijven. Dit betreft onder meer consumentenelektronica en opslag voor computerapparatuur in auto's.
"We willen uitbreiden, voorbij de reguliere it. Daarvoor zetten we vier aparte bedrijfsgroepen op die elk verantwoordelijk is voor de eigen resultaten", zegt Jun Naruse,ceo van de joint venture. De vier groepen richten zich op mobiele apparatuur, desktopcomputers, servers en nieuwe markten.
De markt voor harde schijven is gekenmerkt door hevige concurrentie en zeer lage marges. Dit geldt vooral voor de desktopmarkt. Analisten menen echter dat dit overslaat naar de - relatief - winstgevende laptop- en servermarkten. Sommigen voorspellen dan ook dat Hitachi de desktopmarkt minder nadruk zal geven, of mogelijks zelfs verlaten.
Eind april maakte IBM bekend zijn schijvendivisie van de hand te doen. De koper was toen ook al gevonden: het Japanse elektronicaconcern Hitachi (http://www.computable.nl/artikels/archief2/d17br2tx.htm). Die legt 2,05 miljard dollar op tafel. De overname kreeg begin december goedkeuring van de Amerikaanse federale handelscommissie (FTC) (http://www.computable.nl/artikels/buitlan2/i4902rfo.htm).
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-06T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.