Opleving ict-markt nog niet dit jaar

De verhoopte heropleving van de IT-markt is nog niet voor dit jaar, zo concluderen zowel Goldman Sachs als Yankee Group in hun recente onderzoeksrapporten over IT-besteding.

Volgens Yankee Group kan het in Europa alleen nog verder bergaf gaan, nu de grote investeringen door de eeuwwisseling, de euro-omschakeling en de dot-com projecten achter de rug zijn. De marktanalist verwacht dat Europese ondernemingen nu voorlopig geen grote ict-investeringen meer zullen doen. Zelfs de financiële sector en de telecomindustrie, die gewoonlijke de grootste ict-budgetten besteden, beperken dit jaar hun investeringen, zo denkt de Yankee Group. Alleen bij de overheidssector valt voor de leidende ict-leveranciers nog behoorlijk wat te rapen, aangezien de Europese regeringen volop e-overheid initiatieven ontplooien.
 
Het onderzoek van Goldman Sachs is niet toegespitst op Europa, maar volgens deze marktonderzoeker zijn ook buiten het Europese continent de vooruitzichten voor de ict-markt in 2003 weliswaar iets beter dan vorig jaar, maar een werkelijke heropleving komt er nog niet. Goldman Sachs analyseerde bij 752 (hoofdzakelijk Amerikaanse) bedrijven de investeringen in 2001 en 2002, en de verwachte investeringen in 2003. Daaruit blijkt een daling van 10 procent in de verwachte kapitaalinvesteringen van dit jaar. Vorig jaar bedroeg die daling nog 15 procent - in die zin is er dus sprake van een lichte verbetering.
 
Goldman Sachs verwacht dat de investeringen in ict het hele jaar aan de lage kant blijven. "De voorziene beperkingen van de budgetten wijzen op een zoveelste ontgoochelend jaar voor IT-besteding", concludeert het rapport.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-12T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.