Slechte vooruitzichten voor Belgische ict

Agoria, de Belgische federatie van de technologische industrie, publiceerde gisteren een rapport over de resultaten van de Belgische technologische bedrijven in 2002, en over de vooruitzichten voor 2003.

'2002 was een somber jaar voor de hele technologische industrie in België en voor 2003 is er weinig beterschap in zicht', zo begint het verslag van Agoria. De federatie trekt die conclusie uit een enquête die Agoria hield bij zijn lidbedrijven. Wat de ict-sector betreft, vielen de resultaten in 2002 nog sterker tegen dan verwacht in de productie (-16 procent), maar vooral bij de diensten (-7,5 procent), waar de ict-bedrijven nog op groei hadden gerekend.
 
Voor 2003 is er volgens Agoria geen sprake van een opleving. In de ict-productie blijven de prognoses negatief, met een daling van de productie met 3 procent. Deze neerwaartse trend is ook merkbaar bij de investeringen. Waar begin 2002 nog sprake was van een stijging, gingen de bedrijven uit de verschillende sectoren van de technologische industrie eind van het jaar uit van een aanzienlijke daling van de investeringen. In 2003 klaart de situatie nauwelijks op. Ook in de ict-sector wordt, na een terugval van de investeringen met 12 procent in 2002, een verdere achteruitgang verwacht van 3 procent in 2003.
 
In 2002 viel de werkgelegenheid terug met 3,5 procent en ook in 2003 zal een verder banenverlies van ongeveer 2,7 procent onvermijdelijk zijn. De zwaarste klappen vallen in de sectoren ict, elektrotechniek & elektronica en lucht- en ruimtevaart. Dit betekent dat in twee jaar bijna 15.000 banen verloren gaan bij onze zuiderburen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-14T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.