SGI onthult Itanium2-supercomputer

SGI onthult vandaag een nieuwe supercomputer met de tweede generatie van Intels 64-bit Itanium-processorreeks. Deze machine draait het open source besturingssysteem Linux.

De nieuwe Altix 3000-computer, codenaam SN2, is bedoeld voor gebruikers die veel technische berekeningen uitvoeren. Dit omvat simulatie van auto-ongelukken door autofabrikanten en van aerodynamica-modellen door vliegtuigproducenten. Overigens is de SN1, gebaseerd op de eerste Itanium-generatie (codenaam Merced), nooit op de markt gekomen.
 
De Altix 3000-serie is in wezen afgeleid van de Origin 3000-reeks met SGI's eigen Mips-processoren en Unix-variant Irix. De nieuwe servers gebruiken dan ook de Numaflex-geheugenarchitectuur (http://www.sgi.com/servers/numaflex.html) van het bedrijf. De Altix kan maximaal 64 Itanium2-processoren bevatten.
 
SGI laat zich hiermee voor de tweede maal in met Linux. In januari 2000 lanceerde de computerspecialist al relatief lichte Linux-servers voor algemene taken. Die machines ondervonden echter hevige concurrentie van pc-leveranciers als Dell en Hewlett-Packard. De Altix is dan ook bedoeld voor specifieke toepassingen, waarbij het concurreert met clusters van gekoppelde pc's.
 
Het bedrijf werkt nog aan het koppelen van meerdere Altix 3000-computers in clusters. Dit zou maximaal acht servers combineren om in totaal 512 processoren te gebruiken. Die mogelijkheid moet een jaar na de lancering beschikbaar zijn, zegt vice-president Jan Silverman van SGI.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-07T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.