Handcomputer kan blindegeleidehonden vervangen

Een nieuwe navigatie-oplossing om blinden en slechtzienden te helpen hun weg te vinden, wordt binnenkort getest binnen een nieuw Europees project.

Het gaat om een handcomputer die door middel van geavanceerde Esa-satelliet-technologie (European Space Agency) direct kan bepalen waar de visueel gehandicapte zich bevindt en deze de weg kan wijzen. Het apparaatje werkt met een draadloze internetverbinding. De komende weken wordt het machientje getest door vrijwilligers van de Spaanse blindenorganisatie Once.
 
De huidige satellietnavigatiesystemen die zijn gebaseerd op hetglobal positioning system (gps) zijn goed genoeg om diensten te verlenen voor vaste objecten, maar ontberen de precisie om gedetaileerd te navigeren langs straten. Om de accuraatheid te verbeteren is Europa begonnen met de ontwikkeling van het Egnos-systeem. Dat systeem zendt verhoogde signalen uit die de ontvangers op de grond in staat stellen om fouten te verbeteren in de gps-signalen.
 
Om problemen met obstakels (bijvoorbeeld hoge gebouwen) te ondervangen, ontwikkelde Europa nog een technologie, Sisnet, die het signaal direct (realtime) doorstuurt via draadloze netwerken.
 
Het apparaatje wordt gemaakt door het Spaanse bedrijf GMV Sistemas en bevat een braille-toetsenbord, spraakherkenning en een gps-ontvanger.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-10T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.