.Net patent beperkt ontwikkelaars

De aanvragen van patenten door Microsoft op .Net-functies werpt een drempel op voor het ontwikkelen van toepassingen voor het platform. Dit stellen patentrechtdeskundigen, geciteerd door webnieuwsdienst Cnet.

"Het is een tamelijk verstrekkende patentaanvraag", aldus een van de geïntervieuwde deskundigen. De aanvraag is er een uit een serie met betrekking tot .Net die Microsoft een jaar geleden bij het Amerikaanse patentbureau indiende. De aanvraag is afgelopen week openbaar geworden.
 
Wordt het toegewezen door het patentbureau, dan heeft Microsoft octrooi op api's (application programming interfaces) die toegang regelen tot een .Net-netwerk, omgaan met xml en gegevens ophalen van diverse bronnen.
 
Softwarebedrijven gaan er steeds meer toe over patenten te verkrijgen voor hun programma's. IBM voert de lijst met 3288 aanvragen in 2002. In totaal heeft dit bedrijf al meer dan 22 duizend patenten.
 
Gijs Hillenius
 
Het patent: appft1.uspto.gov/netacgi/nph-Parser?Sect1=PTO1&Sect2=HITOFF&d=PG01&p=1&u=/netahtml/PTO/srchnum.html&r=1&f=G&l=50&s1='20030028685'.PGNR.&OS=DN/20030028685&RS=DN/2003002868

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wanner je de link volgt en de patent aanvraag leest dan kun je zien dat het gaat om de patenten op functies binnen de API's (en dus de API's zelf) welke het de third party programmeurs mogelijk maken software te schrijven die XML datastromen kunnen interpreteren en verwerken. Het gaat hier dus niet om een patent aanvraag voor controle over de XML standaard en/of transport mogelijkheden hiervan. Het staat een ieder vrij deze API's te gebruiken of links te laten liggen en een alternatief te zoeken (Borland?) of zelf software te schrijven die het mogelijk maakt XML data in een form te presenteren.

Het bereft hier natuurlijk wel de .NET API's die Microsoft wil patenteren, niet de XML standaard of enige andere open standaard. Bedrijven steken vaak veel effort in het schrijven van goede betrouwbare software en het is logisch dat men hier dan ook patent op wil aanvragen.
Zolang alleen de Microsoft manier wordt gepatenteerd, blijft er voor de rest van de wereld nog voldoende over. Tenzij je de uitgekristaliseerde Microsoft API's wil gebruiken en tijd en/of kosten wilt besparen.

Microsoft een patent op het omgaan met XML? Dat is op z'n minst paradoxaal. XML is de basis voor het transparant uitwisselbaar maken van gegevens op basis van open standaarden. XML staat voor openheid en delen. Het is misschien typisch Microsoft om juist dit soort open standaarden te willen patenteren. Het succes van open standaarden is juist de openheid en toegankelijkheid. Patenten zijn vaak de bron van mislukking en gebrek aan spreiding.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.