Toekomst van spraaktechnologie rooskleurig

Technologie voor spraakherkenning is tegen 2008 goed voor 5,3 miljard dollar, zo voorspelt Allied Business Intelligence.

Volgens een recent marktonderzoek van Allied Business Intelligence (ABI) is de technologie voor spraakherkenning intussen voldoende verfijnd (tot een nauwkeurigheid van 95 à 98 procent) en zijn de nodige toepassingen voorhanden. Toch worden die technologische mogelijkheden nog niet op grote schaal gebruikt - maar dat verandert binnenkort, zo stelt de marktonderzoeker.
 
ABI verwacht namelijk dat de verkoop van spraakherkenning-software in 2003 zo'n 897,8 miljoen dollar oplevert, terwijl dat in 2002 nog 677 miljoen dollar was. Op langere termijn voorziet ABI zelfs een marktgroei tot 5,3 miljard dollar in 2008.
 
De technologische verfijning van de software maakt spraakherkenning interessant voor gebruik in handcomputers en telefoons, zo stelt ABI. Bedrijven kunnen dan weer hunreturn on investment (roi) opdrijven door spraakherkenningstechnologie te gebruiken in call centers, terwijl telco's en carriers nieuwe inkomsten kunnen halen uit spraakgestuurde diensten.
 
Bovendien wordt het dankzij standaarden als VoiceXML en Salt eenvoudiger om spraakherkenning in applicaties in te bouwen. Die twee verschillende standaarden verdelen de markt wel nog in twee 'kampen', zodat veel ontwikkelaars hun toepassingen en platforms geschikt maken voor de ondersteuning van beide. Het is nochtans nog niet zeker dat de twee standaarden naast elkaar blijven bestaan - de ene zou de andere namelijk kunnen verdringen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

In Nederland wordt de spraakherkenning al intensief benut voor het geven van actuele meldlingen in het openbaar vervoer (update) en een 24-uur treinplanner via hte nummer 0900-1475. 0900-1475 wordt gebruikt naast 0900-9292 alwaar een reisadviseur dagelijks 20.000 mobilisten 'live' verder op weg helpt. De ervaringen die 9292 (OV Reisinformatie) heeft met het zelf toegepaste spraaktechnologie systeem is het volgende: Ongeveer 77 procent van de klanten die bellen met het nieuwe nummer 0900-1475 (35 cent per minuut) en van de 'sprekende computer' een reisadvies krijgen, voeren een geslaagd gesprek. Dat is nog maar drie procent verwijderd van het doel: tachtig procent. 9292 heeft de sprekende computer zo verbeterd dat hij de namen van kleine stations beter herkent. Ook is de woordenschat uitgebreid met termen die bellers gebruiken om tijden en data aan te geven. Het is de bedoeling dat de sprekende computer van 0900-1475 binnenkort niet alleen reisadviezen kan geven van station naar station, maar ook van postcode naar postcode met alle vormen van openbaar vervoer.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-06T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.