AMD stelt desktopvariant Hammer-chip uit

AMD stelt de lancering van zijn Hammer-processor voor desktopcomputers uit tot september. De servervariant, Opteron, komt wel volgens planning eind april uit.

Dit maakte AMD vandaag bekend. De serveruitvoering, codenaam Sledgehammer, van zijn semi-64-bit chip - in wezen een 32-bit processor met 64-bit instructiesetuitbreidingen - had eerder al uitstel opgelopen. De desktopuitvoering, codenaam Clawhammer, moest volgens de voorlaatste plannen in maart of april uitkomen.
 
AMD heeft het lanceringsschema voor zijn volgende generatie desktopprocessor nu herzien. Het bedrijf geeft als reden op het gebrek aan een geschikt 64-bit besturingssysteem. Hierbij wordt Windows niet met name genoemd, maar feit is dat Microsoft in mei wel een voor de Hammer geoptimaliseerde Windows-uitvoering heeft toegezegd (http://www.computable.nl/artikels/archief2/d18jb2xr.htm).
 
AMD richt zijn energie nu eerst op de Opteron-processor, die dient voor servers en eventueel zware werkstations. Dat is een lukratieve markt, zeker vergeleken met de onder zware druk staande markt voor pc-desktops.
 
De chipproducent laat de desktop niet links liggen en komt begin komende maand met een snellere uitvoering van zijn 32-bit Athlon XP-processor. Dat 3000+-model is gebaseerd op de nieuwe Barton-chipkern en moet midden dit jaar worden opgevolgd door een 3200+-model. Volgens AMD's nummerschema zijn deze chips dus vergelijkbaar met Pentium 4-processoren met kloksnelheden van respectievelijk 3 en 3,2 GHz (ofwel 3000 en 3200 MHz). Producent Intel heeft zijn 3 GHz-processor echter al enige tijd op de markt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-31T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.