Eerste ludieke acties bij Atos Origin van start

patat friet

Volgens de vakbonden heeft Atos Origin hun ultimatum laten verstrijken en is het tijd voor acties. Bij de vestiging in Groningen komen de bonden woensdag 26 maart langs met een snackwagen. De automatiseerder zou zijn werknemers namelijk 'een dunbelegde boterham geven'.

Met een snackwagen pal voor de deur van de Groningse vestiging van Atos Origin, starten de gezamenlijke vakbonden woensdag 26 maart hun eerste ludieke actie na het vastlopen van de cao-onderhandelingen. Een dag later staat het frietkot bij de collega's in Eindhoven. Volgens de bonden scheept de werkgever veel werknemers af met een dun belegde boterham en willen ze de actievoerders met de snackwagen trakteren.

Harrie de Vaan, bestuurder bij CNV Dienstenbond, vertelt dat de acties het gevolg zijn van het verstrijken van het ultimatum dat de bonden eerder stelden. "De werkgever heeft onvoldoende duidelijk gemaakt ook daadwerkelijk stappen te willen zetten, waardoor overleg geen zin heeft." De acties worden georganiseerd door de vier samenwerkende vakbonden De Unie, Qlix-ITFNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond.

In de clinch

Bonden en bestuur liggen sinds november 2007 in de clinch over de collectieve arbeidsovereenkomst voor de medewerkers van Atos Origin. Vrijdag 21 maart nodigde het bestuur van Atos Origin de bonden nog uit om de vastgelopen cao-besprekingen te hervatten.

Atos Origin zegt het te betreuren dat de bonden acties gaan voeren, maar respecteert het recht om actie te voeren wel. "We hebben de bonden tot twee keer toe uitgenodigd, maar er is momenteel geen uitzicht op een cao voor 2008," aldus een woordvoerder tegen Computable. De dienstverlener gaat daarom alvast de flexibele arbeidsvoorwaarden en het transparante beloningssysteem invoeren. Hierover was met de bonden al een akkoord bereikt.

Moeizame onderhandelingen
In november 2007 bood Atos Origin zijn werknemers een gemiddelde loonsverhoging van 4,5 procent, een minimale loonsverhoging van 2 procent en een pakket secundaire arbeidsvoorwaarden zoals flexibilisering van arbeidsvoorwaarden en lease-budgetten.

De bonden gingen hier echter niet mee akkoord en eisen een structurele vaste loonsverhoging van 3,5 procent voor alle goed functionerende medewerkers. Ook willen ze dat in de cao zowel primaire als secundaire arbeidsvoorwaarden worden vastgelegd en dat het huidige beloningssysteem onder de loep wordt genomen. Daarop brak het bestuur van Atos Origin de onderhandelingen af

De automatiseerder wilde begin maart, na een 'voorultimatum', weer om de tafel onder de voorwaarde dat er niet meer over de salarissen wordt onderhandeld. Hierop stelden de bonden het huidige ultimatum dat afloopt op dinsdagmiddag 25 maart. Vrijdag 21 maart riep de werkgever in een brief de bonden op om de onderhandelingen te hervatten. Dinsdagavond 25 maart schoven de bonden deze handreiking dus terzijde en kondigden ze de eerste acties aan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik blijf het zo'n raar verschijnsel vinden die CAO-onderhandelingen bij een IT-bedrijf. Hebben ze er ooit zelf voor gekozen om een CAO af te sluiten?

Los van dat ze er uberhaupt eentje hebben, waarom zou je je hier druk om maken? De banen liggen voor het oprapen. In plaats van actievoeren zou ik allang een andere baan hebben geaccepteerd.

Als sollicitant bij AO begin ik toch mijn bedenkingen te krijgen met al die gemengde reacties op de artikelen over de CAO-onderhandelingen. Wat ik echter niet begrijp is dat AO vaak hoog staat in de lijsten van goede IT-werkgevers.

Ik wou dat ze ludiek actie gingen voeren door weg te gaan naar Capgemini. Zucht. Soms schaam ik me dood voor mijn collega's.

Voor (goedbetaalde) consultants in het westen liggen de banen waarschijnlijk voor het oprapen. Daarom wil Atos die ook steeds maar meer betalen denk ik, ten koste van de IT-beheerders. Voor deze (veel slechter betaalde) IT-beheerders in het noorden en zuiden ligt dat anders. Deze medewerkers die doorgaans door hun vorige bedrijf (KPN, AKZO, ACHMEA, PHILIPS, etc) aan Atos zijn verkocht, hebben niet gevraagd om zo'n asociale directie en waren wel gewend aan een veel socialere CAO.

Het is en blijft een graaiersbende, die directie. Ben blij dat ik verleden jaar weg ben gegaan.

De bonden moeten zich schamen! Atos is een pracht bedrijf en onze salarissen zijn marktconform. Willen ze ons kapotmaken?

Pardon,

"GEMIDDELD 4,5%". Hoeveel wil je hebben dan gemiddeld 10% soms? En hebben die gasten dat dan ook echt verdiend??? Zijn ze het waard, presteren ze ook zo goed?

Wederom weer bewijs dat vakbonden het spoor al jaren bijster zijn. Ik zou ervoor tekenen 4,5%. Stelletje graaiers.

Die K-boom is uit het hardste hout gesneden. Droom maar lekker verder, jullie krijgen er geen stuiver bij. Ga toch solliciteren. Vorig jaar ook gedaan, verdien nu netto wat ik bij AO bruto kreeg.

Gheh gemiddeld 4.5 procent voor alle consultants ja, je weet wel consultants die dientsten verkopen die WIJ techneuten moeten maken.

zoals die hierboven :

Willem van Ravenstijn, afdeling Consulting PS WCPM NL

Zeg Willem,

Die '... hierboven' was developer level 5, net zo'n ... als jij (6 jaar lang) en is nu nog steeds developer bij zijn nieuwe baas.

Dus: kijk eens beter om je heen of droom verder (en blijf niet doorjanken).

Goeie zaak. Gemiddeld 4,5 procent, ja voor al die over het paard getilde consultants en andere opvreters. Maar voor degenen die echt wat bijdragen aan het bedrijf is er slecht een schamele 2 procent. En dat is waar de bond voor staat. Het bedrijf wordt niet door hen kapot gemaakt, maar die door andere overbodige volgevreten pakken binnen Atos.

De afgelopen 5 jaar zijn de meesten van ons, welke werkzaam zijn bij Beheer afdelingen binnen Atos-MO er fiks op achteruitgegaan.
Heb zelf gemiddeld 5% in 6 jaar ontvangen, nog geen 1% per jaar!!
Terwijl de inflatie gemiddeld 2% per jaar is geweest.
Dus we hebben het nog niet eens over loonsverhoging, als we de prijscompensatie maar zouden ontvangen!!!
Het loon is voor de lagere salarisgroepen binnen Atos, nu beneden het niveau van b.v. een Reinigingsmedewerker van de gemeente, Boswerker van Staatsbosbeheer en een loonwerker bij een boer.
En ik gun deze beroepsgroepen het beste, maar onszelf ook wel een beetje.
Vooral als je bedenkt dat de meesten al jarenlang in deze tak van de ICT bivakeren (10 ? 20 jaar).
Dus alle reakties van mensen die zitten te schelden op bonden en ons als personeel van Atos, kan ik zeggen, wees blij dat je zelf heel goed verdient maar dat geld niet voor alle mensen in de IT en vooral niet bij ATOS.

Wl iemand me helpen? Ik snap het echt niet: als Atos zo'n slechte werkgever is, waarom gaan zij die zich slecht behandeld voelen dan niet weg? Blijkbaar zien zij zichzelf als beter dan waarvoor ze worden betald. Dan mag je er toch vanuit gaan dat andere bedrijven staan te springen om deze toppers? Doe de rest een lol en maak de pleiterik!

Maar ik weet wel wat er aan de hand is, de KPN-ers komen weer uit de muren kruipen om hun gal te spuwen over de anti-christ: Atos Origin.

Zucht.

Weet je Welzeiken dat de beveiligers meer verdienen dan de Atos medewerkers. Misschien heb jezelf wel niet in de gaten dat je afgezet wordt. Of misschien ben jezelf wel een afzetter... die hier zich hier als een atos medewerker voordoet. Misschien ben je Rob Pols wel...clown.

Het ontbreekt bij Atos duidelijk aan transparantie voor de medewerker aan wat hij opbrengt en kost. Er zijn organisaties die dat wel inzichtelijk maken. In deze markt is het makkelijk daar na te gaan of je momenteel voldoende naar prestatie wordt beloond. Dan kun je voor jezelf bepalen of de bonden actie terecht is.

Mark, je hebt helemaal gelijk. Echter bij een groot bedrijf met verschillende 'kolommen', is er natuurlijk het probleem dat er overhead nodig is. En vaak kun je daar geen winst bedrag aan hangen.
Dit wordt eenvoudig als het uurtje-factuurtje werk is. En daar zit nou de kneup: die mensen krijgen een hoger % want ze kunnen een eenvoudige rekensom maken. Degenen die de motor van het bedrijf moeten laten lopen, krijgen nooit te zien wat de fabriek aan ze verdient.

Hehe, wat kunnen we elkaar toch lekker afzeiken hier ;-)

Laat ik mijn verhaal dan ook maar eens vermelden.
De afgelopen 10 jaren werk ik bij Atos Origin, tot het moment dat het zogenaamd slecht ging in de IT en Atos Origin de lonen (althans het mijne) 5 jaar lang met geen cent heeft verhoogd, ook al kreeg ik beoordelingen 4 en ja, zelfs 5.

Dan ben je dus ontevreden over de beloning die je krijgt niet over je werkgever an sich.

De gemiddelde verhoging van 4.5% is ook zo'n wassen neus, vooral omdat compleet onduidelijk is hoe je salarisverhoging tot stand komt.
Bij een goede beoordeling en een grotere afstand tot het referntiepunt zou dat zelfs 6 procent kunnen zijn, werd verteld (door Atos Origin)...
...tja, dan ben je, met een goede beoordeling en een (door de afgelopen jaren) geroeide afstand tot het referentiepunt niet blij met een krappe 3 procent...

Ik ben het met de welzeikennietoprotten persoon eens.

Als je niet tevreden bent bij je bedrijf kwa salaris, zet dan je CV op internet en zeker weten dat je binnen een dag al een figuur aan de telefoon hebt hangen of per email jou wil verleiden. Als je alleen voor je geld ergens wil werken zou ik als ik jullie van Atos was gewoon al doen wat menig collega uit Arnhem voorheen deed toen heel SAP gebeuren van Arnhem werd overgeheveld naar Utrecht(nieuwegein) en je belachelijke opzegtermijn van 3 maand gaan gebruiken en ergens anders heen gaan.

Denk je echt dat je meer verhogingen krijgt bij andere bedrijven die een CAO hebben zijnde een KPN, GetronicsPinkRoccade, CAPGemini, Ordina, CSC etc ? dream on, ken genoeg mensen die door al dat CAO gebeuren wederom een jaar geen verhoging krijgen en als ze wel een krijgen dit maar een 2% is bij een 4 waardering (zijnde de op een na hoogste waardering) en bij de 'standaard' 3 je een 1,5% zou krijgen (als je geluk hebt en in het salarishuis kan groeien.


@Mark van Tongeren,

Jij hebt het over dat je kan nagaan of je voldoende wordt beloond... weet je wel dat de ICT markt op bepaalde gebieden weer krapte heerst op de markt? en denk je dan echt dat het dan te verkrijgen loon naar redelijkheid van kennis en arbeid is???? dream on also.

Sorry dat ik het bovenstaande roep als niet Atos-Origin man, maar echt Nederlanders zijn in een ding heel erg sterk..... zeiken om het zeiken en wel woorden en geen daden....

Als het je niet zint moet je gewoon niet zeiken maar gewoon zelf aktie ondernemen en dan kom je er later toch wel weer achter dat je overstap weer hetzelfde gaat brengen kwa verhogingen

Tip.....

Ga lekker freelancen en bepaal dan je eigen loon maar.... hoef je op CAO dingen ook niet te zeiken

Laten die bonden oprotten. Hebben ze weer een manier gevonden om zieltjes te winnen.

Wat is dat nou voor een oudbollige manier van denken. Iedereen maar eenzelfde salarisverhoging geven. Het is geen Oostblok. Het gaat om het simpele principe van vraag en aanbod en verhoging op grond van je prestaties. Atos Origin volhouden!!

Ik zie als klant veel ICT bedrijven en er is geen sociale ICT bedrijf als Atos Origin. De arbeidsvoorwaarden zijn bij andere ICT bedrijven veel slechter.

Ik vind die salarisperikelen nog tot daar aan toe, maar nu verplichten ze mij om op mijn leaseauto een levensgrote sticker op de achterruit te plakken met Atos Consulting. Het moet toch echt niet gekker worden. Ik schaam me dood.

Hans Groot, So what? Je hebt een leasebak, wees blij met de benzineprijzen van nu. Als je je doodschaamt, dan ga je toch ergens anders heen, of beter nog, lever je leaseauto in.....

@Hans: Dat je je schaamt voor je werkgever vind ik toch bijzonder. Ik werk graag bij een bedrijf waar ok trots op kan zijn. Kom maar op met die sticker!

Wat een domme klets, oprotten met die bonden. Atos geeft mensen een 5 als beoordeling en als beloning 2% en schermt met 4,5%. Atos beloont dus niet naar prestatie want er zijn ook mensen met een beoordeling 3 die 5 % krijgen. Wat nu beloning naar prestatie, zo ondoorzichtig als wat. Dit soort systemen is alleen interessant voor mensen die van een bruine arm houden. En ik vermoed dat "Oprotten Met De Bonden" zelf een bruin hoofd heeft. Slijmjurk!

Ik ben zelf 1,5 jaar geleden bij Atos weggegaan, na er 2 jaar gewerkt te hebben. Ondanks zeer goede beoordelingen veranderde er aan mijn salaris niet veel. Veel gepraat met allerlei managementtypes die vertelden dat ze zo tevreden waren, en iets voor me gingen regelen, maar als puntje bij paaltje kwam, gebeurde er helemaal niets. Tenslotte maar de overstap gemaakt naar een baan waarbij ik netto ruim meer kreeg dan bij Atos bruto, en na een jaar zelfs nog een stevige verhoging.

Triest om te lezen dat dit soort sh*t nog steeds speelt. Voor de mensen die zo ontevreden zijn: Ga toch gewoon ergens anders werken, kansen te over. Als je in de huidige banenmarkt niet iets beters kan vinden, dan verdien je waarschijnlijk geen loonsverhoging.

6 jaar de kans om je marktconform te ontwikkelen en nog steeds komen ze niet in beweging -2% salaris is dan nog te veel.

Voor alle sollicitanten : Wees attent een nieuwe laptop zit er niet in! De lease contracten van de laptops zijn met 1 jaar stilzwijgend verlengd. Over TRANSPARANTIE gesproken. Je moet nu 4 jaar met een laptop doen die op het moment dat je 'm kreeg al hopeloos verouderd was. Dus als men al op de laptopjes gaat bezuinigen, dan kan ik al wel inschatten wat de ruimte weer wordt dit jaar qua salarisgroei. Een negatief bericht over de groei van de economie of ict-sector en Atos heeft een argument om weer iedereen op de nullijn te zetten. Ik ga morgen lekker mijn eigen laptop kopen, ben het meer dan zat dat gezeur en dat spekken van die bonussen van de top managers, maar vind het werk (helaas) zo leuk.

Ga toch bij een ander bedrijf werken en laat Atos voor wat het is. Ik heb jaren lang bij een bedrijf gewerkt waar het matig ging. Ergens anders werken is dan een enorme opluchting. Beter salaris, verse start etc.

Mensen, kijk eerst eens wat je HEBT en concentreer wat minder op wat je ZOU MISSEN.

Waarschijnlijk HEEFT bijna iedereen hetvolgende (anders was je WEL weggeweest of had je uitzicht op wat anders):
- een aardige tot leuke werkinhoud
- prettige collega's, lol op het werk
- goede werk/prive balans, reisafstand
- een leuk salaris waarmee je je leven NU kunt leven

Kijk, iedereen wil altijd meer. Feit is dat je ook bij een andere club die je initieel een hoger salaris biedt na 2 jaar stil komt te staan als je salaris (meer dan) markconform is. Als je ieder jaar veel gaat groeien, dan prijs je jezelf of uit de markt of er volgen magere jaren op.

Overal heb je (op termijn) met dezelfde salaris "problematiek" te maken. Tenzij je het echt slecht hebt en >5% nodig hebt om je hoofd boven water te kunnen houden (kan me niet voorstellen dat dat van toepassing op veel mensen zal zijn) kun je je beter op de inhoud en lol in je werk concentreren en accepteren dat je OVERAL wel ergens ontevreden over zult zijn wat dan weer het allerbelangrijkste voor je zal zijn.

Ik vooroordeel de acties noch het uitgangspunt van MT AO. Je hoeft je niet zomaar overal bij neer te leggen maar altijd maar strijden tegen de zoveelste onvermijdelijke sjit kost zoveel energie en lol en is serieus het afwegen waard om aan te beginnen. Haal wat vaker je schouders op, sit back en relax een jaartje en wacht een gelegenheid af om wel weer eens leuk te kunnen groeien.

@michiel
die sit back en relax mentaliteit is nou net wat ons de das om doet.

Een stukje waardering van de werkgever voor de werknemer is onbetaalbaar.

Ook inmiddels weg bij AO en die stap had ik 5 jaar geleden moeten maken.
Er is ons 5 jaar lang verteld dat we de 0 lijn moesten vasthouden wegens de onzekere IT markt en ondertussen kan de directie wel de eigen salarisen verdubbelen.

Dan nog het stalen wurgkoordje als kerstpakket...


Ik heb er in die 5 jaar nog 1 procent per jaar bij gehad, dus per jaar ga je er op achteruit.

Ik snap ook niet hoe dit bedrijf in de top van de best gewaardeerde IT bedrijven staat.

Bah, krijgen we weer dat zeurverhaal over dat kerstkadootje? Afgelopen weekend kreeg ik een grote buis met paaseitjes over de post. Daar gaan we fijn Pasen mee vieren, volgend jaar! Positive Piepels.

Een grote buis vol paaseitjes? Ja, lekker goedkoop van Atos Origin-directie, om 1 week na het Pasen overgebleven paaseitjes naar de werknemers te sturen. Goedkoop aangeschaft partijtje met bijna verlopen houdbaarheidsdatum zeker :-( Deze werkgever snapt niet dat dit niets te maken heeft met de waardering van je mensen, tjonge!

Een goede CAO is het enige wat de Atos Origin-werknemer verdient, niet dit!

Die CAO kunnen we missen als kiespijn.
Personeelszaken heeft de directie even haarfijn uitgelegd: als we de mensen die goed presteren per jaar er minder bijgeven als de inflatiecorrectie, dan is outsourcing naar India of Polen straks niet meer nodig!! Dan heeft Atos Origin hier haar eigen pool van laagbetaalde CAO-loze werknemers. Geniaal he!
Ik voel een ontzettende reuzenbonus aankomen!!!!!!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-26T07:38:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.