Vraag naar laptops stuwt PC-verkoop

De stijgende lijn van pc-verkopen zet zich door, dit jaar worden er weer meer pc's verkocht dan een jaar eerder. Volgens Gartner komt dat voornamelijk door de groeiende vraag naar laptops, de verkoop van pc's in opkomende markten en de vervangingsvraag.

De pc-verkoop zal dit jaar opnieuw toenemen ten opzichte van het voorgaande jaar. Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat aan het einde van dit jaar 293 miljoen pc's zijn verkocht. Dat is 10,9 procent meer dan in 2007. De analisten waarschuwen wel dat, als de economische problemen aanhouden, de groei ook minder dan tien procent kan zijn.

De groei van de pc-markt komt vooral door de gestegen vraag naar notebooks. Het verbeterde design en technologie hebben de prijs van laptops doen dalen. Dat zorgt ervoor dat de laptop, in vergelijking met de desktop, steeds meer waar voor zijn geld biedt. Op steeds meer plekken is er internettoegang. Dat heeft er volgens de onderzoekers voor gezorgd dat een notebook steeds aantrekkelijker is.

Vervangingsvraag

Gartner denkt dat er het komende jaar veel pc's worden vervangen. De laatste vervangingsronde was in 2004/2005. Zestig procent van de verkochte pc's is vervanging van een oude pc, aldus Gartner.

Daarnaast zijn ook de opkomende markten een belangrijke groeifactor. Het laatste kwartaal van 2007 maakte de opkomende markten voor zestig procent deel uit van de totale verkoop van pc's.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-26T09:58:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.