Alcatel ziet verkopen sterk afnemen

De Franse fabrikant van telecomapparatuur Alcatel meldt dat de verliezen zich stabiliseren. Toch voorspelt het bedrijf dat de verkopen komend kwartaal scherp zullen dalen.

Alcatel verwacht dat de verkopen komend kwartaal met 25 tot 30 procent zullen afnemen als ze afgezet worden tegen dezelfde cijfers vorig jaar. Reden voor de scherpe daling is de aanhoudende malaise bij telecombedrijven. Daanaast speelt de dure euro de fabrikant flink parten. Het bedrijfsresultaat staat ook nog onder druk omdat het bedrijf veel geld uitgetrokken heeft voor een dure reorganisatie en voor het afschrijven van overtollige magazijnvoorraden. Alcatel realiseerde in 2002 een nettoverlies van 4,75 miljard euro. Een jaar terug was dat nog 4,9 miljard euro.
 
Met zijn voorspelling over de verkopen is de Franse telecomleverancier een stuk negatiever over de telecommarkt dan andere fabrikanten. Het Canadese Nortel heeft bij de publicatie van zijn kwartaalcijfers aangegeven dit jaar met een inkrimping van onder de 10 procent rekening te houden. Lucent sprak eerder deze maand over stabilisatie van de markt, al durfde het niet te spreken van marktherstel.
 
Alcatel meldde over zijn vierde kwartaal verkopen van 4,5 miljard euro. Een jaar terug was dat in dezelfde periode nog 6,8 miljard. De onderneming overweegt zijn verlies draaiende onderdeel voor optische communicatie-apparatuur Alcatel Optronics van de hand te doen. In 2002 realiseerde deze divisie een negatief resultaat van ruim 470 miljoen euro. Een jaar eerder lag dit een stuk lager op 84 miljoen euro. Net als andere spelers heeft Alcatel zo lang mogelijk geprobeerd dit bedrijfsonderdeel, waar het werkt aan nieuwe communicatiesystemen, binnen de eigen onderneming te laten overwinteren. Nu staat het toch in de etalage om de verliezen verder in te dammen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-05T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.