Microsoft geeft Windows-code prijs

Microsoft is bereid delen van de broncode van zijn Windows-besturingssysteem beschikbaar te stellen aan overheidsinstanties.

De regeringen van tien verschillende landen zullen de broncode van Windows mogen bekijken. Microsoft wil hiermee hun bezorgdheid om de veiligheid van het bekende besturingssysteem wegnemen. Deze zet past in het nieuwe 'Government Security Program' van Microsoft. Niet alleen de broncode van Windows 2000, XP, Server 2003 en CE wordt daardoor prijsgegeven, maar ook bepaalde interne documentatie over beveiliging. Bovendien mogen de bezorgde overheden Microsoft-ontwikkelaars aan de tand voelen en zelf de nodige testen uitvoeren met de code.
 
Hoewel Microsoft weinig op heeft met de open source-beweging, in het bijzonder Linux, ziet het zich nu verplicht om ook zelf de deur op een kier te zetten. In veel landen, bijvoorbeeld Brazilië, wordt de Linux-beweging namelijk met open armen door de regering ontvangen, niet alleen om veiligheidsredenen maar ook uit budgettaire overwegingen. Wellicht wil Microsoft die concurrentie bestrijden door een meer 'open' imago te creëren.
 
In februari 2002 startte Microsoft ook al het 'Shared Source Initiative', dat grote klanten en partners toegang geeft tot bepaalde broncode. Eraan sleutelen mogen ze echter niet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-15T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.