SCO wil Linuxwereld met licenties beschermen

Door het te gelde maken van haar Unix-patenten is SCO niet uit op het aanpakken van de Linuxwereld. "We willen met de licenties juist de Linuxwereld beschermen," aldus Elbert Vlastuin, regionaal manager Benelux van SCO.

De licenties zijn bedoeld om onzekerheden bij het bedrijfsleven weg te nemen omtrent het besturingssysteem. "Linux bestaat uit een gedeelte open source en een gedeelte waarop patenten rusten. Veel bedrijven willen wel overgaan op Linux, maar kunnen niet inschatten of ze met de aanschaf daarvan zichzelf genoeg indekken tegen eventuele patentclaims. Wij willen door de licenties laten zien dat ze zich daarover geen zorgen hoeven te maken. We zien juist graag dat bedrijven overstappen op Linux."
 
"Enkele bedrijven die momenteel een open server-omgeving hebben draaien, hebben een manier gevonden om applicaties op Linux te draaien middels gekopieerde libraries. Die krijgen van ons nu de kans om met terugwerkende kracht een licentie te kopen. Dat kost ze 99 dollar per cpu voor 99 dagen, daarna gaat de prijs omhoog naar 149 dollar. Bedrijven die nu SCO-Linux kopen, hoeven zich verder geen zorgen te maken. Die krijgen de licentie erbij", aldus Vlastuin.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Theo,
de vergelijking is niet terecht. Linux heeft niet eerst iets gratis verspreid om er later aan te verdienen. Verwar SCO svp niet met Linux. SCO is een 'derde' die geld ruikt .
Linux gaat niet ineens geld kosten; als SCO patentclaims wint, zal datgene waar ze patent op hebben uit Linux verdwijnen omdat het niet mag volgens de GPL licentie.

Iets wat al verwacht werd, maar nu bewaarheid wordt. Beetje zelfde tactiek als Microsoft in het verleden had. Gratis Word als je wordperfect van de hand deed. Nadat we daar massaal voor gevallen waren, zijn we daarna zijn we steeds meer gaan betalen mij MS aan licentie kosten upgrades e.d.
Nu gaan we bij Linux hetzelfde krijgen? De start is in ieder geval gemaakt met deze actie. Eerst veel enthousiasme over de kosten die nihil zouden zijn en nu gaan we voorlopig 99- 149 dollar per licentie per CPU rekenen. Eigenlijk zitten we dus met Linux, als deze koers doorgaat op de zelfde koers als Microsoft v.w.b licenties, kosten e.d.
Toch blijft het een goede zaak dat naast Microsoft er een serieuze tegenhanger op de markt is. Het houdt de partijen scherp en kan leiden tot kwalieteitsverbetering en uiteindelijk ook concurrerende prijsstellingen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-24T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.