Cray NX1-supercomputer voor defensie en klimaatonderzoek

Cray levert voor 16,4 miljoen dollar een tweede supercomputer aan het Arctic Region Supercomputer Centre in Alaska. Eerder kocht die een SX-6 van NEC.

De 128 processoren en het piekvermogen van 1,64 teraflops maken de Cray X1 het grootste rekenmonster van het defensie- en klimaatonderzoeksinstituut. Het instituut is onderdeel van de Universiteit van Alaska.
De supercomputers dienen onder meer voor simulering van gevechtsrobots, hypersonische wapens en raketbrandstoffen, raketsmeerolie en laser-bestendige materialen. Daarnaast worden er bij het instituut ook klimaatberekeningen uitgevoerd.
De computer wordt in de tweede helft van dit jaar geplaatst. Het contract geeft het instituut ook een optie op de aanschaf in 2005 van de opvolger van de X1. Deze X1e moet per processor 36 gigaflops gaat leveren, drie keer meer dan de nu geleverde supercomputer. Als de X1e 128 processoren zou gaan bevatten, krijgt zo'n monster een piekvermogen van 4,6 teraflops.
Afgelopen zomer verkocht Cray het instituut ook al een NEC-supercomputer (zie:http://www.computable.nl/artikels/archief2/d25jb2dz.htm). Het was de eerste NEC supercomputer die sinds 1997 in de Verenigde Staten is verkocht. Het Japanse bedrijf kreeg dat jaar importtarieven opgelegd door het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken. NEC had zich schuldig gemaakt aan dumping.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-03T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.