Intel wil nieuwe Itaniums eerder uitbrengen

Intel heeft de planning voor zijn Itanium-chips veranderd. Het lanceert in 2004 een nieuwe variant en komt in 2005, in plaats van 2007, met een dubbele processorkern.

De voor 2004 geplande nieuwe processor is een verbeterde uitvoering van de eerstkomende Itanium, codenaam Madison. Die moet deze zomer uitkomen en is in wezen een verbetering van de huidige Itanium 2. Madison krijgt 6 MB aan Level 3 cachegeheugen. De in 2004 komende Itanium krijgt 9 MB cachegeheugen.
 
Na de eerste Madison-uitvoering volgt op korte termijn de reeds eerder geplande Deerfield. Dat is een aangepaste, energiezuinige Itanium-processor voor serverbladen en servers in rekken (racks).
 
In 2005 moet dan een Itanium-chip met een dubbele processorkern, codenaam Montecito, verschijnen. IBM heeft een dergelijke opzet al op de markt in zijn Power4-processor. Sun Microsystems komt naar verwachting eind dit jaar met zijn Ultrasparc IV-processor, die dan ook een dubbele kern heeft.
 
Intels Montecito zou oorspronkelijk pas in 2007 verschijnen. Een dubbele processorkern, niet te verwarren met Intels Hyperthreading-technologie die een dual-processor softwarematig simuleert, belooft aanzienlijke prestatiewinst. De dubbele kern biedt namelijk de rekenkracht van twee processoren, maar verbindt die twee niet middels de tragere systeembus aangezien de twee op hetzelfde chipvlak zitten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-16T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.