FTC vraagt antitrustveroordeling Rambus

De Amerikaanse federale handelscommissie (FTC) verzoekt de rechtbank om Rambus direct een antitrustveroordeling op te leggen. De geheugenontwerper zou bewijzen hebben vernietigd.

De FTC stelt dat Rambus daarmee het recht op een rechtszaak heeft verspeeld. Het verzoek tot directe veroordeling is ingediend bij federale rechter James Timony. De rechter is ook verzocht strafmaatregelen tegen Rambus te overwegen. De handelscommissie zegt dat Rambus moedwillig en met boosaardige intenties bewijsmateriaal heeft vernietigd.
 
De FTC heeft in augustus vorig jaar antitrustbeschuldigingen ingediend bij de rechtbank. Rambus zou ten onrechte patenten (http://www.computable.nl/artikels/buitlan2/i3802reo.htm) hebben op belangrijke geheugentechnologieën, die op oneigenlijke wijze hebben verkregen, en daarmee de prijzen van geheugenchips hebben opgedreven.
 
In juni uitte de FTC voor het eerst de beschuldiging dat Rambus de standaardisatie-organisatie Jedec (Joint Electron Device Engineering Commission) bewust heeft misleid (http://www.computable.nl/artikels/buitlan2/i2602sgn.htm).
 
De geheugenontwerper was ruim vier jaar lid van de Jedec en heeft actief deelgenomen aan de vorming van de standaarden voor geheugenchips (sdram). Tegelijkertijd verzuimde Rambus te vermelden dat het een reeks patentaanvragen had lopen op fundamentele delen van die technologie. Volgens de lidmaatschapsregels van de Jedec zijn leden verplicht dat te melden aan de organisatie.
 
Rambus zelf ontkent deze beschuldigingen en stelt dat de patenten terecht zijn. Het Amerikaanse bedrijf voert al geruime tijd diverse rechtszaken tegen producenten van geheugenchips (http://www.computable.nl/artikels/buitlan1/i4801s37.htm). Die zouden namelijk royalties aan Rambus moeten betalen voor de productie van zowel diens eigen rdram, alsook sdram en opvolger ddr sdram.
 
De geheugenontwerper is hiertoe overgegaan rond de tijd dat het de steun van processorreus Intel zag verbrokkelen (http://www.computable.nl/artikels/archief1/d39jb106.htm). Aanvankelijk wou Intel rdram-geheugen tot standaard verheffen voor pc's met zijn toen nog nieuwe Pentium III-processoren. Vanwege Rambus' royalties en problemen met de productie van rdram-chips lagen de prijzen echter hoger dan voor reguliere geheugenchips. Geheugen- en moederbordproducenten liepen dan ook niet warm voor Rambus.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-17T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.