Apple protesteert tegen Microsoft-schikking

Apple protesteert tegen de schikking van Microsoft in de reeks private antitrustzaken in Californië. De Macintosh-producent stelt dat Microsoft ervan profiteert.

Het protest is niet gericht tegen de gehele schikking ter waarde van maximaal 1,1 miljard dollar (http://www.computable.nl/artikels/buitlan3/i0303swk.htm), maar tegen bepaalde onderdelen. Zo is Apple gekant tegen de regeling dat Microsoft éénderde van eventueel niet-opgeëiste tegoeden mag houden.
 
Daarnaast tekent Apple bezwaar aan tegen het feit dat de overige tweederde van dat restant in de vorm van Microsoft-software en contanten naar Californische scholen gaat. Zo zou de Windows-leverancier zijn producten toch naar binnen kunnen schuiven in de onderwijsmarkt. Daar heeft het namelijk geen dominante positie, terwijl Apple daar nog sterk staat.
 
De Mac-fabrikant stelt voor dat het eventueel ongeclaimde deel van het schikkingsbedrag in z'n geheel wordt uitgekeerd aan scholen. Bovendien moet dat dan in contanten zijn zodat de onderwijsinstellingen zelf kunnen bepalen aan welke ict-middelen zij het besteden. Deze opzet is reeds in de schikking opgenomen wat betreft de tegoedbonnen aan consumenten en bedrijven.
 
Een eerder schikkingsvoorstel van Microsoft omvatte de schenking van 1,6 miljard dollar aan contanten en Microsoft-software aan armlastige Amerikaanse scholen. Dat voorstel is door de rechter afgekeurd (http://www.computable.nl/artikels/buitlan2/i0302scl.htm), omdat het bedrijf met die schikking in de rechtszaken wegens monopoliemisbruik in één klap terrein zou winnen op een andere markt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-14T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.