Microsoft schikt private antitrustzaken

Microsoft heeft de private rechtszaken aangespannen in de staat Californië wegens antitrustgedrag weten te schikken. Het betaalt Californische consumenten 1,1 miljard dollar aan vrijelijk te besteden tegoedbonnen voor software en hardware.

Die tegoedbonnen, tussen de vijf en de negentwintig dollar per stuk, zijn dus te gebruiken voor programma's en apparatuur van elke it-leverancier, niet alleen Microsoft. Hiermee ontkomt het concern ook aan kritiek dat het schikt voor de winkelwaarde van zijn eigen producten, die immers veel hoger ligt dan de interne kostprijs (http://http://www.computable.nl/artikels/financi2/f4702sun.htm).
 
Dergelijke kritiek kreeg Microsoft over zich heen toen het ter waarde van 1,6 miljard dollar in contanten en eigen software aan Amerikaanse scholen wou schenken (http://www.computable.nl/artikels/buitlan2/i0302scl.htm). Microsoft zou zo ook terrein winnen op de onderwijsmarkt waar het niet dominant is.
 
De vrijdagavond bereikte schikking omzeilt deze problemen dus. De uit te keren tegoedbonnen gaan naar Californische consumenten die tussen 18 februari 1995 en 15 december 2001 Microsoft-producten hebben gekocht en daar teveel voor hebben betaald. De Windows-leverancier is namelijk door rechter Thomas Penfield Jackson veroordeeld tot monopolist die misbruik van die positie heeft gemaakt. Jacksons strafmaat, de veelbesproken opdeling van Microsoft, is echter in hoger beroep afgewezen.
 
De huidige schikking moet nog goedgekeurd worden door de rechtbank. Bovendien is de hoogte van het daadwerkelijk uit te keren bedrag afhankelijk van het aantal consumenten dat zich aanmeldt voor tegoedoening, verklaren Microsofts juristen. Consumenten, en ook bedrijven, in Californië zouden zo eenderde van hun uitgaven aan Microsoft-producten gecompenseerd krijgen, schatten de advocaten.
 
Overigens zal tweederde van het mogelijke restantbedrag, bestaande uit niet-opgeëiste tegoeden, worden geschonken aan armlastige scholen in de staat. Zij kunnen die contanten dan naar eigen inzicht gebruiken voor de aanschaf van software en hardware. Microsoft mag het daarna nog overblijvende eenderde deel zelf houden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-13T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.