IBM brengt dit jaar nieuwe database

IBM komt in de loop van dit jaar met de eerste database van het Xperanto-onderzoeksproject. Het gaat om een 'virtuele database', waarbij gegevens uit verspreide en heterogene bronnen doorzocht kunnen worden.

De nieuwe database-technologie van IBM, verwacht tegen juni dit jaar, steunt op het prinicipe van 'federated data management'. Het maakt gebruik van xml, XQuery, text search-mogelijkheden en webservices-technologie, waardoor de gebruikers van de nieuwe software gelijktijdig kunnen zoeken in alle mogelijke gegevensbronnen, van xml-documenten tot spreadsheets. Een geheel andere aanpak dan die van concurrent Oracle, die alle data eerst samenbrengt in één grote database, die vervolgens kan worden doorzocht.
 
Microsoft en BEA Systems benaderen het probleem van heterogene data weer met een technologie gelijk aan die van IBM. Het concept van de virtuele dartabase is dus zeker niet nieuw, maar lange tijd verliep een zoekvraag door al die verschillende databronnen nogal moeizaam. Pas de laatste twee jaar maken flexibele technologieën als xml en betere zoek-technologie, in combinatie met snellere hardware en netwerken, defederated database-aanpak tot een interessante optie.
 
In ieder geval zal de Xperanto-technologie van IBM de concurrentiestrijd op de lucratieve database-markt nog extra aanwakkeren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-14T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.