IBM biedt supercomputerkracht te huur aan

IBM zet een nieuw programma op om verwerkingskracht te verhuren aan bedrijven. Hiervoor gebruikt het zijn supercomputers in een eigen datacentrum.

Het computerconcern mikt hiermee op bedrijven met rekenintensieve activiteiten, zoals farmaceutische en petrochemische ondernemingen. David Turek, vice-president van IBM's Linux-clustercomputers en grid-systemen, zegt dat dit de eerste stap is in een breed offensief om terrein te winnen in die markten.
In oktober vorig jaar kondigde IBM-topman Sam Palmisano de nieuwe bedrijfsstrategie aan (http://www.computable.nl/artikels/buitlan2/i4502sip.htm). Die draait om computers en rekenkracht als nutsdienst. In het kader van die nieuwe strategie legt bijvoorbeeld IBM's pc-divisie de nadruk op beheerhulpmiddelen voor de machines (http://www.computable.nl/artikels/buitlan2/i4502rmm.htm).
Als eerste klant voor het nieuwe supercomputer-huurprogramma is het Amerikaanse petrochemibedrijf Petroleum Geo-Services (PGS,http://www.pgs.com/) gewonnen. Die onderneming huurt eenderde van zijn gebruikte rekencapaciteit in bij IBM. De reden voor de huurconstructie is dat het bedrijf zo onverwachte toenames in benodigde verwerkingskracht wanneer het plotseling olie of gas aanboort.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-09T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.