Italië krijgt replica root name server

Het Italiaanse isp-consortium Namex en het Amerikaanse Internet Software Consortium (ISC) hebben aangekondigd dat ook Rome een replica van de root name server krijgt.

ISC beheert één van de dertien root name servers. Deze serverclusters zijn essentieel voor het functioneren van internet. Ze bevatten cruciale informatie over het Domain Name System, de lijsten met adressen van alle aangesloten computers op internet. Deze name servers vormen de basis voor het omzetten van domeinnamen in IP-adressen en omgekeerd, waardoor e-mailverkeer op het juiste adres afgeleverd wordt en websurfers de juiste informatie krijgen.
 
De F root name server, die ISC onder zijn beheer heeft, kent op dit moment al zes kopieën. De meeste daarvan staan in de VS. Naast Rome hebben Madrid en Hong Kong ook ieder hun kopie. Volgens Jaap Akkerhuis, technisch adviseur bij de Nederlandse domeinregistreerder Sidn, heeft de plaatsing van zo'n kopie root name server alleen zin op plekken waar veel internetverkeer is. Het internetverkeer is dan sneller op zijn bestemming, omdat de DNS informatie niet helemaal uit de VS hoeft worden gehaald. Ook vergroot het de capaciteit doordat de replica en het origineel één ip-nummer delen en daarmee technisch één geheel vormen.
 
Akkerhuis zegt dat het gevaar van natuurrampen en fysieke aanvallen op root name servers van secundair belang is voor het in de lucht brengen van kopieservers. Al voor de aanval op het root name serversysteem oktober vorig jaar waren meerdere eigenaren, waaronder ISC en Verisign, al bezig om hun root name server van replica te voorzien. Bij deze aanval werden negen van de dertien servers een uur lang lamgelegd doordat computerkrakers vanaf duizenden computers in de wereld tegelijk een verzoek om informatie naar de servers toestuurden. De machines kregen daardoor dertig tot veertig keer zo veel verzoeken als normaal te verwerken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-07-22T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.