'On demand computing' verandert licentiemodellen

Per apparaat of installatie betalen voor het gebruik van software is niet lang een zinnig licentiemodel. Ict-licenties worden op hun kop gezet door 'on demand computing' - de naar behoefte variërende inzet van ict.

Dit zei CA-bestuursvoorzitter Sanjay Kumar op de CA World in Las Vegas.De prijsstelling per apparaat, per server/client of processor is niet langer handhaafbaar, als bedrijven software gaan inzetten naar behoefte. Steeds vaker zullen bedrijven kiezen voor een ict-beheerstructuur die het gebruik van software gaat verdelen over de beschikbare hardware.
 
Een drukbezette database-server wordt bijvoorbeeld volautomatisch ondersteund door een deel van de verzoeken over te hevelen naar een onbezette server. Dit heeft vergaande consequenties voor een databasefabrikant die geld in rekening brengt voor het aantal processoren dat gebruikt wordt. Kumar verwacht daarom dat de andere grote softwarebedrijven hun licentiemodel zullen heroverwegen. "Passen ze hun licentiestructuur niet aan, dan zijn ze of oneerlijk, of ze nemen deze trend niet serieus."
 
CA is druk bezig met het verder automatiseren van hun beheersoftware. Het bedrijf wil bijvoorbeeld af van de noodzaak om op client-computers kleine stukjes software te installeren, zogenoemde 'agents', die lokaal de gegevens verzamelen waarmee vanaf een centrale plek een computerpark beheerd wordt. Het werkt onder de codenaam 'Sonar' aan verschillende technieken die het berichtenverkeer over het netwerk analyseren en op die manier een beeld houden van het daadwerkelijk gebruik en 'gezondheid' van de verschillende computers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-07-16T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.