Verhuizen banen naar lage loon landen bedreigend

Henry Kissinger stelt dat voor veel Westerse landen een bedreigende situatie ontstaat nu bedrijven steeds meer banen verhuizen naar lage loon landen.

Kissinger uitte zijn bezorgdheid in een toespraak voor de 10.000 bezoekers van het evenement CA World in Las Vegas. "Het is vooral zo zorgwekkend, omdat het niet alleen maar gaat om laaggeschoolde werknemers en productiewerk, maar ook om banen in de dienstverlening, zoals callcenters. Zelfs werk voor hoog opgeleide professionals, zoals programmeurs, verhuist nu in toenemende mate naar andere landen.'
 
Hij kan zich niet voorstellen dat landen die nog slechts werk hebben in de service economie op de lange duur een concurrerende economie kunnen hebben. "Het is belangrijk een sterke middenklasse te hebben die ook geld verdient in andere branches dan de dienstensector."
 
Het overweldigende aanbod aan informatie via internet zorgt echter niet voor betere managers en politici. "In de politiek zien we dat er een gat is ontstaan tussen het aanbod aan informatie en de mogelijkheid er gebruik van te maken. De politieke leiders die ik ken hebben, in de jaren dat ik de politiek volg, over steeds meer informatie kunnen beschikken. Het heeft ze echter steeds onzekerder gemaakt, omdat het hen aan training ontbreekt om uit de grote hoeveelheid info trends te destilleren.'
 
Het is niet de eerste keer dat Kissinger op dit gevaar wijst; al bij het aanvaarden van de Nobelprijs voor Vrede, in 1973, uitte hij zijn bezorgdheid over de invloed die de snelle ontwikkelingen in de technologie zou hebben op het functioneren van leiders.
 
De belangrijkste vraag die beantwoord moet worden, zo meent Kissinger, is wat de technologie kan doen om leiders meer bewust te maken van trends en hoe politici en managers kunnen voorkomen dat ze overweldigd worden door de technologie in de wereld waarin ze leven. Dit is, volgens de adviseur van vele politici en bedrijven, vooral een kwestie van educatie. "Ik ben van de generatie die opgroeide met boeken", stelt Kissinger. "Wie leert met boeken traint zijn geheugen." Hij voegt daaraan toe dat een student vroeger concepten moest ontwikkelen om stof te kunnen onthouden. "Dit lukte doordat je inzicht kreeg in trends en je parallellen ontdekte in de geschiedenis." Die vaardigheid ontwikkelen studenten niet, zo meent Kissinger, als ze slechts leren met computers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Had ook al lang moeten gebeuren met de landbouw en veetelt, maar zij hebben de beste lobby die je je kan wensen: een eigen ministerie. Misschien toch geen gek idee, een ministerie van ICT?

Gaandeweg wordt ICT een 'blue collar' werk met steeds lagere toegevoegde waarde. Een land kan niet rijk worden door het middel van productie van zulke producten. Het is so wie so wenselijk om het produceren van dit soort producten zo veel mogelijk naar andere landen te schuiven. Biochemie en biotechnologie zijn kandidaten van hoge toegevoegde waarde industrien. Consulting kan altijd.

Kleine toevoeging: de 35 euro als _gemiddeld_ tarief klopt. Dit is een kombi van
* offshore ontwikkeling in de labs in India, en die is beduidend goedkoper (zeg 10 euro per uur)
* onshore systeemanalyse & testen/installatie & instructie. Ofwel door NL-staf van het Indiase softwarehuis ofwel door Indiers die hierheen reizen.
En ook die laatsten hebben, door reis- en hotelkosten en meer en meer door administratieve overhead om de visa-rompslomp af te handelen, een vrijwel 'normaal' NL uurtarief. Die visa-rompslomp begint zo af en toe te gaan lijken op pesterijen door de IND, daar zouden toch geen jaloerse Nederlandse concurrenten of politici-met-drang-tot-protectionisme achter zitten ;-) ?

35 euro voor india mag ik hopen...
Voor dat bedrag kan je in Nederland echt geen professioneel bedrijf runnen hoor...

Outsourcing naar lageloon landen van niet core aktiviteiten lijkt me geen probleem. Zodra een lageloon land, in dit geval India meent de prijzen te kunnen verhogen, gaan we gewoon over op andere systemen en applicaties. Volgens mij moeten wij nederlanders ons gewoon concentreren op ordinaire handel, daar zijn we groot mee geworden en zullen we groot mee blijven.
Ik vindt het trouwens nog knap aan de prijs 35 euro...

Annektdote:
's ochtends hoorde ik bij een bank dat wij een ICT opdracht aan India hadden verloren. Gemiddelde tarief 35,- EURO.
's middags zat ik bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken alwaar een groep Indiers verslag deed van hoe ze ontwikkelingsgeld gebruikten om de ICT kloof te overbruggen...
In mijn ervaring als commerciant heb ik geen goed gevoel hoe van oorsprong Nederlandse bedrijven tenderen om hun diensten juist buiten de EU te betrekken. Met mijn beperkt economisch inzicht zie ik zo Nederlandse bedrijven hun thuismarkt verwaarlozen.

En nog een kleine toevoeging:
Wat Kissinger er OOK bij zei (als mijn oren me niet bedrogen) is iets in de trant van
'We must offer these companies incentives so that they will not move these jobs to cheaper countries'.
Hoe dat precies geinterpreteerd moet worden is open voor discussie, maar mij deed het toch sterk denken aan een oproep tot protectionisme. Of bedoelt Kissinger dat hij bereid is de ICT-lonen in de USA te verlagen?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-07-17T00:00:00.000Z Mels Dees, CRN
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.