Diefstal van pc's niet langer lonend

In grote ondernemingen 'verdwijnt' 3 tot 5 procent van de pc's. Het Amerikaanse zTrace introduceert twee 'onzichtbare' programma's die het mogelijk maken de dief te lokaliseren en de gestolen pc op afstand te besturen.

zTrace, het paradepaardje van het Amerikaanse zTrace Technologies, is een 'onzichtbaar' programma dat op een (meestal draagbare) computer wordt geïnstalleerd en het mogelijk maakt te bepalen waar de dief zich bevindt wanneer hij verbinding maakt met het Internet. De software 'verklikt' de dader door een signaal te sturen naar een zwaar beveiligde server die door zTrace of een van zijn lokale partners wordt beheerd.
 
Vervolgens kan men een beroep doen op de politie om ter plekke in te grijpen of, wat vaker gebeurt, zoekt de werkgever de werknemer die in de fout gegaan is op in zijn personeelsbestand en ontslaat hij hem op staande voet. De meeste diefstallen van draagbare computers worden namelijk gepleegd door werknemers die liegen dat ze bestolen zijn, terwijl ze de buit voor zichzelf of mensen uit hun omgeving houden. Volgens cijfers van Amerikaanse studies (onder meer van de FBI), ontstaat 70 procent van de diefstallen van draagbare computers binnen het bedrijf zelf.
 
Het kleine broertje van zTrace heet zControl en maakt het mogelijk een gestolen PC op afstand te besturen. Na een formele identificatieprocedure geeft de eigenaar aan de dienstenleverancier opdracht om op afstand gevoelige bestanden te verwijderen, gegevens te recupereren (upload), gegevens te versleutelen of een waarschuwing op het scherm te tonen en de muis en het toetsenbord te blokkeren. Ook hier kan de ingreep gebeuren zodra de dief verbinding maakt met internet. Volgens Alexander Kesler, ceo en stichter van zTrace, kan de diefstal van een laptop een onderneming gemakkelijk 8000 euro kosten, enkel en alleen in termen van materieel en arbeid. De waarde van de verloren of onthulde gegevens kan nog veel groter zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-07-31T00:00:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.