Telindus wil weer op overnamepad gaan

Netwerk systeemintegrator Telindus is van plan om dit jaar nog één of meerdere ict-bedrijven over te nemen. Nu er weer winst wordt gemaakt, kan men de oorlogskas opnieuw aanspreken.

Het Telindus topduo Jan Steyaert en Eric Van Zele heeft woord gehouden. Het bedrijf kan na pijnlijke reorganisatiejaren opnieuw winst noteren: tijdens de eerste jaarhelft goed voor 4,4 miljoen euro. Vorig jaar moest het in totaal nog 22 miljoen euro verlies incasseren. De omzet tijdens de eerste zes maanden van 2003 bedroeg 277,6 miljoen euro, nog een lichte stijging van 2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
 
De eerste jaarhelft is volgens Van Zele echter traditioneel slechter dan het tweede semester. Hij verwacht dat Telindus dit jaar rond de 600 miljoen euro zal boeken. In 2002 was dat nog 566 miljoen euro. Van Zele staart zicht echter niet blind op omzet. "Het mag ook 550 of 570 zijn, zolang we maar gezond zijn."
 
Producten van derden (vooral Cisco) staan nog steeds voor 62 procent van de groepsomzet, maar het is de bedoeling dat netwerkdiensten opgekrikt worden tot 50 procent van de inkomsten, zoals dat in België het geval is. Een aantal landen, zoals Duitsland, Zwitserland en Italië kampt nog steeds met een negatief resultaat en moet verder fors bijgestuurd worden. In elk geval is er opnieuw ruimte voor overnames.
 
Opvallend is dat ceo Jan Steyaert vertelde dat ook het dossier Real Software op tafel lag, "maar dat het er opnieuw afgevallen is". Hij denkt "op korte termijn", voor eind dit jaar één of meer overnames rond te hebben. In elk geval wil Telindus straks ook de mkb-markt aanpakken, hoewel het daarvoor zijn organisatie moet aanpassen en een éénduidig dienstenpakket moet uitwerken.
 
Het dossier van De Vlaamse Gemeenschap, waarvoor Telindus samen met EDS vanaf februari 2004 de it-diensten gaat verzorgen, wordt als strategisch beschouwd omdat de systeemintegrator daardoor expertise kan verwerven op het vlak van uitbestedingscontracten. Zo goed als zeker wordt een deel van de 220 betrokken werknemers van Siemens Business Services (de huidige dienstverlener) overgenomen. Het contract van bijna 500 miljoen euro, zal de Leuvense systeemintegrator verspreid over vijf jaar, bijna 75 miljoen euro opleveren.
 
Steyaert benadrukt dat Telindus zijn 4,7 procent participatie in gsm-aanbieder Mobistar niet zal verkopen. Die deelname vertegenwoordigt op dit moment een waarde van 105 miljoen euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-08-04T00:00:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.