Bankroet SCA Automatisering is beerput

SCA Automatisering is failliet. De Utrechtse computergroothandel is ten onder gegaan aan een met IBM opgezet, faliekant mislukt pc-verkoopproject, wat uitgelopen is op wederzijdse claims.

Verreweg de grootste schuldeiser van SCA Automatisering is IBM, dat een vordering van circa zes miljoen euro heeft lopen wegens niet betaalde schulden. Kern van het conflict is een plan waarmee IBM en SCA Personal Ware, de handelsnaam van SCA, eind 2000 startte om consumenten-pc's te verkopen via distributiekanalen als Albert Heijn en Bruna. "IBM heeft ons benaderd als distributeur, omdat het zelf pc's niet rechtstreeks levert", zegt Ton Swart, ex-directeur SCA. SCA Personal Ware bestelde vervolgens voor 56 miljoen gulden computeronderdelen bij IBM. "De verkopen vielen echter tegen, waarna wij de pc's weer terug wilden leveren."
 
IBM weigerde, om de bonussen van medewerkers niet in gevaar te brengen. Er ontstond een langdurig conflict dat in eerste instantie leek te zijn opgelost toen IBM, aldus Swart, een deel van de geleverde spullen terugnam. Die pc's werden gedumpt in Denemarken, het Haagse scholenproject Digitaal Leren Lezen en Basisnet, een onderwijsinitiatief van IBM. Er bleef echter onenigheid ontstaan over de terugbetaling van de schulden en de rente daarop en de restvoorraad die bij SCA in Utrecht stond. Daarnaast, vertelt Swart, kreeg SCA klachten van klanten over de aangeschafte IBM-pc's.
 
Andere bronnen melden dat het uitvalspercentage van dit type pc - een Netvista A20i - met 30 à 40 procent veel hoger lag dan de gebruikelijke 5 tot 8 procent. Toen IBM uiteindelijk een rechtszaak begon om de vordering te innen, diende SCA een hogere tegenclaim in vanwege de levering van ondeugdelijke pc's.
 
Intussen konden Swart en IBM-directeur Bart Fehmers niet meer door één deur en voerde SCA-eigenaar Gerrit Seinen voortaan de onderhandelingen. Zowel hij als Swart beweren dat het pc-verkoopplan uit de koker van IBM kwam. IBM geeft zelf geen commentaar zolang de rechtszaak loopt, laat een woordvoerster weten.
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in Computable van 1 augustus 2003.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-08-04T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.