SCO: Red Hat erkent aansprakelijkheid

SCO stelt dat Linux-distributeur Red Hat zelf erkent aansprakelijk te zijn voor claims op basis van auteursrechten. SCO verwijst naar documenten die Red Hat heeft ingediend bij de SEC.

"Wij zijn kwetsbaar voor claims dat onze producten inbreuk maken op intellectuele auteursrechten van derden. Met name doordat onze producten zijn opgebouwd uit verschillende softwarecomponenten, waarvan er veel ontwikkeld zijn door onafhankelijke partijen", valt te lezen in de S3-documenten die Red Hat begin juli indiende bij beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission).
 
Amerikaanse bedrijven zijn verplicht in SEC-documenten alle mogelijke risico's voor hun bedrijfsvoering op te nemen. Enige tijd terug maakte Microsoft ook al gewag van Linux als mogelijke bedreiging voor zijn toekomstige inkomstenstroom, met name de voortzetting van het huidige groeitempo ervan.
 
Red Hats SEC-papieren melden ook: "Claims voor inbreuk op intellectuele auteursrechten eisen vaak schadevergoedingen en gerechtelijke leveringsverboden. Derden kunnen hun claims ook baseren op handelsgeheimen. Dit risico is vergroot door het feit dat veel van de code in onze producten ontwikkeld is door onafhankelijke partijen waarover wij geen supervisie of controle hebben." SCO ziet hierin een soort zelf-schuldigverklaring door Red Hat.
 
Die Linux-distributeur meldt in deze documenten (http://secfilings.nasdaq.com/filingFrameset.asp?FileName=0001193125%2D03%2D017180%2Etxt&FilePath=%5C2003%5C07%5C07%5C&CoName=RED+HAT+INC&FormType=S%2D3&RcvdDate=7%2F7%2F2003&pdf=) verder: "Het risico is verergerd door ons gebrek aan toegang tot niet-geopenbaarde patentaanvragen, auteursrechten-registraties die broncode niet onthullen en software-patenten van discutabele waarde."
 
Daarmee verwijst Red Hat rechtstreeks naar SCO dat tot op heden de volgens het bedrijf gekopieerde broncode niet heeft geopenbaard en zijn exacte claims nog niet detailleert. SCO zegt hiermee te wachten in verband met de lopende aanklacht tegen IBM, die de voornaamste schuldige zou zijn van het vermeend kopiëren van code van Unix naar Linux.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Red Hat heeft in haar verklaring in feite geen aansprakelijkheid erkent.Zij heeft aangegeven dat zij kwetsbaar is voor aanklachten door derden, waarin broncode uit onbekende auteurs opgenomen is. Heeft niets erkend - zo hoort het ook. Noch de kopstuk, nog de feiten geven de waarheid aan.
Ik was ooit een doorgekleurd en doorgewinterd SCO mens. Ik was ooit een NetWare mens. Terwijl bij mij Novell nog de grootste empatie en loyaliteit verwekt, doet SCO dat in steeds afnemende tempo.
Persoonlijk heb ik op 't gevoel dat SCO binnenkort echt en ten enenmale failiet is (ik bedoel, het is toch patetisch?). En dat ook niet te vroeg. Ik zit er al lang op te wachten.
ZONDE. Was ooit een prima bron van Unix. Nu gewoon om over te lachen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-08-06T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.