EC geeft Microsoft de tijd voor reactie

De Europese Commissie wacht op een reactie van Microsoft alvorens zijn antitrustonderzoek af te sluiten. De EC verklaarde gisteren dat de Windows-leverancier nog altijd misbruik maakt van zijn monopoliepositie.

Microsoft had de verklaring van de EC nog niet ontvangen toen het nieuws naar buiten kwam (http://www.computable.nl/artikels/buitlan3/i3303rsm.htm). Kort daarna was dit wel het geval, maar de Amerikaanse softwareleverancier kon vanmorgen nog geen reactie geven. De EC-documenten worden nu bestudeerd, aldus woordvoerders.
 
Eurocommissaris Mario Monti verklaart: "Deze verklaring van bezwaren bevat ook de identificatie van gepaste maatregelen en geeft Microsoft een laatste kans op een weerwoord voordat de Commissie haar onderzoek afsluit. We zijn vastberaden om ervoor zorgen dat de uitkomst van deze kwestie in het voordeel is van innovatie en consumenten."
 
In de verklaring (http://europa.eu.int/rapid/start/cgi/guesten.ksh?p_action.gettxt=gt&doc=IP/03/1150%7C0%7CRAPID&lg=EN;) stelt de EC dat het bewijzen heeft vergaard dat Microsoft volhardt in het misbruik van zijn monopoliepositie op het gebied van desktopbesturingssysteem Windows. Het bedrijf doet dit door zijn dominantie te gebruiken als opstap van de pc-markt naar de markt voor lichte servers, daarbij de interoperabiliteit tussen de eigen producten gebruikend als bindend middel. De onderliggende protocollen voor die interoperabiliteit zijn niet openbaar. De EC heeft kleine, middelgrote en grote ondernemingen hierover ondervraagd.
 
Inmiddels heeft Microsoft een officiële verklaring verstrekt. Daarin bevestigt het de ontvangst van de 'derde verklaring van bezwaren' van de EC. Juridisch directeur Horacio Gutierrez van Microsoft Midden-Oosten en Afrika zegt: "Wij speculeren niet over mogelijke uitkomsten of de maatregelen die de EC voor ogen heeft. Wij blijven ons concentreren op onze reactie op de zorgen van de EC. Microsoft neemt dit onderzoek zeer serieus en werkt hard aan het onderhouden van de dialoog met de Commissie om een positieve oplossing te bereiken."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-08-07T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.