IBM dient tegenaanklacht tegen SCO in

IBM heeft een tegenaanklacht ingediend tegen SCO. Die Unixware-leverancier heeft IBM in maart aangeklaagd wegens het overhevelen van beschermde Unix-technologie naar Linux.

De computerreus stelt nu in zijn wederaanklacht dat SCO geen gronden heeft om te beweren dat Linux beschermde, bedrijfseigen technologie bevat. Die argumentatie is volgens IBM vervallen doordat SCO zelf een Linux-distributie heeft gedistribueerd en daarmee de eventuele beschermde technologie heeft vrijgegeven onder de GPL (General Public License).
 
Open source-voorstanders hebben daar geruime tijd al op gewezen. IBM gebruikt dit gegeven nu om te stellen dat SCO's recent aangekondigde Linux-licentieprogramma niet legaal is. SCO eist daarbij van Linux-gebruikers, ongeacht welke distributie zij draaien, bedragen vanaf 199 dollar voor dat open source-besturingssysteem (http://www.computable.nl/artikels/buitlan3/i3303rsj.htm).
 
IBM stelt verder in zijn aanklacht dat SCO's software, waaronder besturingssystemen Unixware en Open Server, inbreuk maakt op vier verschillende patenten die de computerreus heeft. Daarnaast zou SCO de bedrijfsvoering van IBM hebben verstoord door midden juni te zeggen dat het diens licentie intrekt voor Unix-variant AIX (http://www.computable.nl/artikels/archief3/d25jb3xz.htm). Dat houdt volgens SCO in dat IBM's AIX niet langer geleverd of mogelijk zelfs gebruikt mag worden.
 
IBM eist nu in zijn aanklacht nog onbepaalde schadevergoedingen en een gerechtelijk verbod dat SCO weerhoudt van het leveren van zijn software. Het aanvragen van gerechtelijke verboden op de verkoop van producten door de tegenpartij is een gebruikelijke taktiek in juridische steekspellen. Opvallend genoeg heeft SCO dit niet gedaan in zijn oorspronkelijke aanklacht tegen IBM. Die zaak staat nu geboekt om in april 2005 voor de rechter te verschijnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ga je gang Angelo. Doe je goede werk. Red deze wereld van Microsoft dominantie. Ga dat gevecht met de windmolens maar aan.

Samenzweringstheorie:
Stel, je bent een bedrijf dat zo goed als failliet is. Je gaat dan kijken naar je troeven en speelt deze dan vervolgens uit om: #1 er weer bovenop te komen (dat gaat niet meer lukken met SCO) of #2 je probeert ervoor te zorgen dat een ander bedrijf jou wil overnemen (voor welke enge reden dan ook). Je gaat kijken wie je potentiele nieuwe eigenaren kunnen zijn en waar je ze mee kunt chanteren. In dit geval is het Big Blue en goh, wie heeft sinds OS/2 al een hekel aan IBM ? Juist, Microsoft. Tel twee en twee bij elkaar op en je hebt twee organisaties die van elkaar kunnen profiteren. SCO kan dankzij wat sponsorgeld van Microsoft wat harder roepen, in de hoop dat IBM eerder de mond wil snoeren van SCO en deze overneemt. En Microsoft heeft de grootste lol want die zaait dankzij SCO met dikke klodders FUD (Fear, Uncertainty & Doubt) richting hun concurent die inmiddels behoorlijk in hun nek zit te hijgen.
Je zou er bijna een speelfilm van kunnen maken.

SCOundrel gaat klop krijgen. Good riddance =)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-08-08T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.