Chipmarkt trekt volgens Gartner weer aan

Als alles meezit groeit de markt voor halfgeleiders dit jaar met liefst 11,2 procent. Dat zeggen analisten van Gartner. Alles samen moet de sector dit jaar een omzet halen van 173 miljard dollar.

Bij zijn nieuwe voorspelling houdt Gartner rekening met het goede tweede kwartaal die de sector dit jaar al boekte. De onderzoekers rekenen er ook op dat de gewone opleving naar het einde van het jaar toe doorzet. Gartner klopt zich op de borst dat het altijd al geloofde in een groei met minstens 10 procent dit jaar, terwijl andere analisten de laatste tijd waarschuwden voor een terugval in de groei.
 
Volgens analist Richard Gordon beginnen bedrijven eindelijk de oudere pc's te vervangen. De it-sector rekent er al een tijd op dat bedrijven de pc's die ze voor het jaar 2000 kochten gaan vervangen. Gordon is ervan overtuigd dat de vervangingscyclus voor een langere periode voor opleving in de it-industrie gat zorgen. Hij houdt wel een slag om de arm: de telecomsector kampt nog steeds met een overcapaciteit waardoor het nog lange tijd kan duren eer er in die sector weer nieuwe investeringen aan de horizon staan.
 
Eerder liet ook de Semiconductor Industry Association al weten dit jaar te rekenen op een groei met meer dan 10 procent. Volgens de SIA zijn het vooral Japan en de rest van de Aziatische regio die voor deze groei zorgen. Gartner denkt ook dat de markt voor geheugenchips aan een opleving toe is. In het derde kwartaal zou de dram-markt (dynamic random access memory) met 37 procent groeien ten opzicht van het derde kwartaal in rampjaar 2002. De onderzoekers wijzen er wel op dat deze omzetstijging meer te maken heeft met hogere prijzen voor geheugenunits, dan met een echte heropleving van de geheugenmarkt op zich.
 
Groei of niet, IBM kondigde alvast aan dat het zeshonderd mensen wil ontslaan in zijn chipafdeling. Big Blue verwijst naar de ongunstige economische omstandigheden en de trage groei in de pc-markt. Als extra besparingsmaatregel stuurt het bedrijf een aantal werknemers uit de chipsafdeling verplicht een week op onbetaald verlof (zie ook 'IBM schrapt 600 banen in halfgeleider divisie').

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ik hoop het van harte....

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-08-19T00:00:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.