AMD verlengt levensduur processoren

AMD verlengt de geplande levensduur van zijn Athlon- en Duron-processoren. De chipproducent lanceert drie nieuwe Durons en komt ook met nieuwe Athlon XP-chips.

In april vorig jaar maakte AMD bekend zijn Duron-lijn te schrappen (http://www.computable.nl/artikels/archief2/d17br2qs.htm). De Athlon XP zou na de komst van de Athlon 64-processor, codenaam Clawhammer, afzakken naar de onderkant van het processorbereik. De Duron-productie is reeds uitbesteed aan de Taiwanese producent UMC, terwijl AMD's eigen fabrieken overschakelen naar het produceren van flashgeheugens en de semi-64-bit Hammer-processoren (Opteron en Athlon 64).
 
De Duron verschijnt nu in snellere uitvoeringen, 1,4 , 1,6 en 1,8 GHz, in China, Latijns-Amerika en andere opkomende markten. De meest recente Duron verscheen in januari 2002 en draaide op 1,3 GHz. De Athlon XP, die eind dit jaar uitgefaseerd zou worden, gaat over naar het kleinere 90 nanometer-productieproces om dan in 2004 nog mee te kunnen gaan.
 
AMD wil hiermee ook het uitstel van zijn Athlon 64-chip opvangen. Die desktopprocessor zou oorspronkelijk begin dit jaar al op de markt verschijnen, maar maakt nu pas zijn debuut in september. De massaproductie laat dan echter nog op zich wachten.
 
Volgens vice-president Marty Seyer van AMD's microprocessor-divisie komt de massaproductie op gang bij de overgang naar 90 nanometer. De Athlon 64 wordt in eerste instantie geproduceerd op 130 nanometer, net zoals werkstation- en serveruitvoering Opteron. Die chips hebben een relatief groot oppervlak (193 vierkante millimeter) en zijn daardoor duurder om te produceren dan de huidige Athlon XP-chips (101 vierkante milimeter).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-08-27T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.