Uitbesteding stut cijfers Atos Origin

Uit de halfjaarcijfers van Atos Origin bljkt dat de opbrengst uit beheerdiensten bijna 60 procent van de omzet vormt. De vraag naar uitbesteding blijft groot.

In het eerste half jaar van 2003 heeft Atos Origin zijn omzet zien stijgen met 3,8 procent tot 1,543 miljard euro in vergelijking met een jaar geleden. De winst daalde tot 24,3 miljoen euro, na afschrijving van goodwill vanwege de overname van Kpmg Consulting, hogere rentekosten en herstructureringslasten.
 
Zo'n 60 procent van de omzet - een stabiele inkomstenbron - komt uit beheerdiensten, voornamelijk voortkomend uit uitbestedingsovereenkomsten. Wilbert Kieboom, directeur Atos Origin Nederland, verwacht dat deze trend zich doorzet, waarbij ook steeds meerbusiness process outsourcing-deals (het overnemen van zakelijke processen) worden gesloten. "Voor Atos Origin zitten er nog uitbestedingsovereenkomsten in de pijplijn. We hebben de afgelopen tijd zelfs opdrachten moeten afhouden. Dat betekent keuzes maken en dat is een luxe-positie." Het bedrijf is bijvoorbeeld in gesprek met Albert Heijn over het overnemen van een aantal activiteiten van de afdelingbusiness information solutions. Zo'n vijftien ontwikkelaars gaan al naar de automatiseerder.
 
Voor het eerst heeft Atos geprofiteerd van de overname van Kpmg Consulting. Wel werd de omzetstijging bijna tenietgedaan door de verdere daling in de vraag naar systeemintegratie. Bovendien bleven de prijzen op zowel de advies- als de integratiemarkt onder druk staan.
 
De Nederlandse vestiging presteerde in de eerste helft van 2003 samen met de Britse collega's het beste. De verkoop in Nederland lag bijna 10 procent hoger dan in de eerste helft van 2002. Ondanks dat Philips (ex-moeder van Origin) door is blijven gaan met het verminderen van de it-kosten, sloot Atos Origin een nieuw driejarig contract voor het uitvoeren van it-diensten. Volgens Kieboom zijn de Philips-activiteiten dit jaar goed voor zo'n 340 miljoen euro omzet. Daarbovenop sloot de automatiseerder grote contracten met Nuon, Akzo Nobel, Eneco en Heineken. De in 2002 afgesloten uitbestedingscontracten met KPN droegen bij aan het resultaat.
 
De markten in Frankrijk en Duitsland herstelden zich na een moeizaam 2002. Buiten Europa liep het moeizamer, met name in het Midden-Oosten waar een SAP-implementatie voor Saudi Aramco werd verstoord door de oorlog in Irak. Atos Origin gaat overigens door met het uitbreiden van de activiteiten in lagelonenlanden als India, China en Brazilië om goedkopere ondersteunende diensten te kunnen leveren aan multinationale klanten.
 
Over de marktontwikkeling is Kieboom gematigd positief. Hij neemt een voorzichtig herstel waar. Al duurt het in zijn ogen nog wel tot in 2004 voordat de vervangingsmarkt echt op gang komt. Hij ziet bij grote bedrijven langzamerhand te bereidheid terugkeren om opnieuw in it te investeren. Volgens hem kunnen ze daarmee niet al te lang wachten, omdat verouderde computerapparatuur en - systemen veel onderhoud vergen en een bedrijfsrisico in zich dragen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-10T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.